Volkswagen za sebou má rekordní rok. Prodej aut v Evropě ale klesá

Německá automobilová skupina Volkswagen má za sebou úspěšný rok ve znamení rekordních prodejů i zisků. V Evropě se ale automobilový průmysl potýká s problémy. Předseda představenstva Martin Winterkorn dnes ve Wolfsburgu naznačil, že Volkswagen chce s nepříznivými vyhlídkami bojovat rostoucí orientací na mimoevropské trhy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koncern Volkswagen. Šéf koncernu Martin Winterkorn tvrdí, že do pěti let bude VW na automobilovém trhu jedničkou

Koncern Volkswagen. Šéf koncernu Martin Winterkorn tvrdí, že do pěti let bude VW na automobilovém trhu jedničkou | Foto: Klára Stejskalová

Výroční konference největšího evropského výrobce aut je vždy nesmírně sledovanou událostí a letos se nesla ve znamení rekordního roku. Koncern Volkswagen prodal v předchozím roce o milion vozů víc.

Vstup do konferenčního sálu zdobila výstava všech nejnovějších modelů. Největší pozornosti návštěvníků se ale těšily sportovní vozy jako Lamborghini nebo Bugatti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německá zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová sleduje ve Wolfsburgu výroční konferenci Volkswagenu

Škoda Auto, která také spadá pod koncern Volkswagen Group, podle Winterkorna potvrdila, že je jednou z nejúspěšnějších značek. Ocenění se dočkala ta 939 tisíc prodaných aut.

Prodej automobilů v Německu i v Evropě značně klesá. Winterkorn přiznal, že letošní rok bude kvůli pokračující krizi složitý. Podle odhadů by nakonec neměl překročit rekordní výsledky toho uplynulého.

Budoucnost koncernu tak podle Winterkorna leží v další expanzi na mimoevropské trhy. Volkswagen buduje deset nových továren – většinou v Číně, ale také v Rusku, Mexiku a Spojených státech. Škoda pak bude s modelem Rapid pronikat na indický trh.

Do roku 2018 by se chtěl Volkswagen stát celosvětovou jedničkou. V Evropě pak koncern sází na hybridní motory se spotřebou nižší než litr na 100 kilometrů.

Přestože je dnes Volkswagen největší německou automobilkou, v zemi se vyrobí už jen každý čtvrtý vůz.

Prodej automobilů skupiny Volkswagen v roce 2012 | Foto: ČTK

Klára Stejskalová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme