Výroba Avií v Česku končí, přesune se do Indie

Nákladní vozy Avia se už nebudou vyrábět v Česku, továrna v pražských Letňanech se dnes zavírá. Letňanská automobilka Avia Ashok Leyland loni sice zvýšila tržby o více než polovinu na 665 milionů korun, stále ale byla ve ztrátě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Avia

Avia | Foto: Avia.cz

Závod v Letňanech fungoval od roku 1931, původně se tu vyráběla letadla. Po druhé světové válce ale dostala továrna v rámci restrukturalizace průmyslu nové úkoly. Vedle letadel a menších strojírenských výrobků produkovala i nákladní auta a autobusy.

Na silnici značku Avia proslavily až typické většinou modré "saviemy", licenční verze francouzského lehkého nákladního vozu z koncernu Renault. V různých obměnách se původní model řady A vyráběl až o roku 2001, celkem jich vzniklo na čtvrt milionu.

U náklaďáků je podle Vladimíra Rybeckého z časopisu Autoweek důležité zajistit dobrý servis: „Tady si myslím, že je i důvod, proč neuspěla Avia, protože ani ve spojení s tím indickým koncernem nezískala nikde v Evropě patřičné zázemí. Pak není možné se prosadit na evropském trhu,“ vysvětluje.

Avia Ashok Leyland propustí 120 českých zaměstnanců. Výroba se přesune do Indie. Odtud se budou obdobná vozidla vyvážet téměř do celého světa, ale ne do zemí Evropské unie. Tady totiž platí přísnější předpisy včetně emisních norem.

Avia | Foto: Avia.cz

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme