Výsledky Orca jsou lepší, analytik ale vyzývá k opatrnosti

Developeři, s nimiž se obchoduje na pražské burze, jsou i nadále v kómatu. Stále ale jeví známky života. Developerská společnost Orco to včera potvrdila tím, že za první čtvrtletí nahlásila menší než očekávanou ztrátu. Od ledna do března totiž přišlo o 4,37 milionu eur. V předchozím čtvrtletí šlo o 8,5 milionu a v loňském prvním čtvrtletí 15,6 milionu eur. S akciemi druhého developera, ECM, se pak dnes začne obchodovat poprvé od úterý, kdy kvůli insolvenci skončil v úpadku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, ekonomika, kalkulačka

Finance, ekonomika, kalkulačka | Foto: Free Digital Photos

„Oba tituly jdou proti trhu, když ECM klesají zhruba o 4 procenta, ORCO o 1,5 procenta a trh jako celek je zhruba o 0,4 procenta výš,“ popisuje analytik makléřské společnosti BH Securities Petr Hlinomaz, jak na to akcie developerů reagují po dnešním otevření trhu.

Avšak připomíná, že co se týče posledních čísel, čtvrtletní výsledky jsou obvykle brány jako méně významné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem Petrem Hlinomazem

Podle Hlinomaze vývoj Orca směřuje ke konkurzu spíš než k restrukturalizaci, protože doba na její sestavení a dohody už zřejmě vypršela.

„Z pohledu kapitálového trhu je otázkou, zda na konci roku budou tyto akcie na burze. Orco má k dispozici čas, který hraje v jeho prospěch. Minimálně lze předpokládat postupné zotavování realitního sektoru a možná časem i návrat důvěry nejen do sektorů, ale třeba i zde k titulu,“ míní Hlinomaz.

Situace v Orcu a ECM je odlišná. „Orco má od okamžiku soudního rozhodnutí na začátku léta 2010, kdy došlo k ukončení režimu soudní ochrany, lépe definované podmínky činnosti, které mu umožňují potíže překonávat. Má stále lepší strukturu příjmů, nechybí mu ani opakované příjmy ze správy majetku, spravuje Endurance fond,“ říká analytik.

Jak Hlinomaz tvrdí, developer Orco má ještě poměrně velký majetek, který lze v případě potřeby prodávat, a nemá záporné vlastní jmění i díky ukončení režimu ochrany před věřiteli.

„Zdá se, že i motivace představitelů je trošku odlišná,“ dodává. „Je znám boj Jeana Francoise Otta za vliv ve společnosti a i proti věřitelům. Méně se zdá motivace na straně Milana Janků. V případě Orca tedy nejsou žádné superlativy, pro které by se měl investor hrnout do akcií, ale určitý rozdíl tam je a klady v ECM nejsou příliš patrné,“ vysvětluje Hlinomaz.

Analytik z BH Securities tedy shrnuje, že v případě ECM nedoporučuje jakoukoliv investici a Orco vidí stále jako rizikovou investici. „Nemůžeme vyloučit ani další ředění novými akciemi,“ myslí si.

Podle ně by měl investor přemýšlet o Orcu až tehdy, když vyčerpá všechny jiné slibnější a méně rizikovější příležitosti na burze.

Roman Chlupatý, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme