Z účtů zřízených pro dítě můžou rodiče vybírat jen omezeně. Záleží na smlouvě

Aby mohli lidé vybrat stavební spoření, které založili pro své děti, musí se obracet na opatrovnické soudy. Jinak jim i bance hrozí žaloba. Tuhle praxi zavedl od roku 2014 nový občanský zákoník. Omezené možnosti mají ale rodiče i tehdy, když chtějí disponovat penězi z dětských účtů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny (ilustr. obr.)

Koruny (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Dětská konta mají v nabídce všechny větší banky, zřídit se dají prakticky okamžitě po narození dítěte.

Stačí k tomu jeho rodný list a rodné číslo. Banky takhle nabízejí spoření a lákají třeba i na vlastní kartu pro starší děti, které tak můžou samy hospodařit se svým kapesným.

Pokud ale rodiče chtějí z účtu vybrat, může to být problém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak fungují účty zřízené pro děti, zjišťovala Eva Rajlichová

„Je tam nějaká drobná částka, se kterou samozřejmě vy jakožto zákonný zástupce můžete disponovat, ale to jsou stokoruny. Zúročení dětských účtů v bance je samo o sobě tak mizerné, že není zrovna motivační si zakládat účet kvůli zhodnocení,“ vysvětlil Dalibor Chvátal, šéfredaktor serveru Měšec.cz.

Za jakých podmínek a jak velkou částku je možné z účtu vybrat, určuje smlouva. Tu uzavírají zákonný zástupce dítěte s bankou.

„S peněžitými prostředky na kontu může nakládat výhradně v zájmu dítěte, kterému už prostředky patří. K tomu se rodič zavazuje podpisem smlouvy o zřízení dětského účtu s bankou. Nakládání s penězi za jiným účelem, než je zájem dítěte, by bylo porušení smluvního ujednání,“ řekl Jan Matoušek z České bankovní asociace.

Podmínky jsou tak o něco mírnější než v případě stavebního spoření. U něj nový občanský zákoník nařídil, že peníze mohou rodiče za své děti vybrat pouze se souhlasem opatrovnického soudu.

Zneužití dětského konta

U dětských kont se banky jistí čestným prohlášením. Rodiče se v něm zavazují, že peníze použijí ve prospěch dítěte. Přesto podle finančních odborníků existuje klička, jak se dají dětské účty zneužít.

„Pokud má rodina dluhy a hrozí jí exekuce, pokud zvolí finanční produkt na rodné číslo dítěte, tak v té chvíli jsou to prostředky dítěte a exekutor na účet nedosáhne,“ dodal Dalibor Chvátal.

Sám se ale zatím s takovým případem nesetkal. Na zneužívání dětských účtů ve větší míře si nestěžují podle asociace ani české bankovní domy.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme