Zahraniční obchod zaznamenal v listopadu další přebytek

V listopadu jsme poprvé po deseti letech z České republiky více vyváželi než dováželi. Zahraniční obchod skončil v tomto měsíci přebytkem 5,2 miliardy korun, oznámil dnes Český statistický úřad. Za rekordním výsledkem stojí výrazný růst vývozu elektrotechniky a automobilů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Vývoz byl již šestkrát v minulém roce vyšší než dovoz, listopadový přebytek obchodu je ale nejvýraznější. Meziročně se vývoz v běžných cenách zvýšil o 33,2 procenta, zatímco dovoz jen o 20,4 procenta. V říjnu skončil obchod s cizinou schodkem 4,1 miliardy korun a předloni v listopadu činil deficit 8,4 miliardy korun.

Přebytek obchodní bilance vzrostl zejména v obchodě se stroji a dopravními prostředky, a to o 14,3 miliardy korun. "Jedná se především o příznivý vývoj obchodu s výpočetní technikou, televizory a s osobními automobily, kde byly dosaženy přírůstky více než tři miliardy korun u každé komodity," uvedl ředitel sekce ekonomických analýz ČSÚ Kamil Kudlák.

Náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa se ovšem domnívá, že významnou roli hrály také malé a střední firmy. "Zvládly vstup do Evropské unie a myslíme si, že to pořád ukazuje na dobrý poměr kvality toho, co umíme nabídnout, a nákladů v České republice," míní Tlapa.

Exportérům se v listopadu opět dařilo uplatnit zejména na trzích Evropské unie, vzájemná bilance s těmito státy vykázala přebytek 25,5 miliardy korun. Vývozci našli své odběratele především na Slovensku a v Německu. Se zeměmi mimo EU skončilo saldo schodkem 20,3 miliardy korun.

Za 11 měsíců loňského roku skončila obchodní bilance schodkem 13 miliard korun, zatímco ve stejném období 2003 deficit dosáhl 49,9 miliardy korun. Analytici dosud očekávali schodek za celý loňský rok 40 až 50 miliard korun. Nyní se dá předpokládat, že své prognózy přehodnotí. Očekávají také, že příznivý trend by mohl pokračovat i v dalších měsících, zvlášť až začne vyrábět nová automobilka u Kolína.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme