Zákon o tržní síle: Obchodníci protestují, podle dodavatelů se vymkl kontrole

Dodavatelé se kvůli údajnému nerespektování zákona o významné tržní síle ze strany obchodníků obracejí na státní instituce. Zákon podle nich obcházejí především silné obchodní řetězce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Obchodní řetězce po dodavatelích totiž chtějí, aby podepisovali prohlášení, která mají obchodníkům zaručit neplatnost zmíněného zákona v jejich smlouvě. Podle právničky Dagmar Raupachové by ale byl tento konkrétní bod smlouvy neplatný.

"Ve smlouvě si mohou subjekty sice dohodnout cokoliv, ale nesmí to být v rozporu s platnými zákony. To znamená, že ustanovení o tom, 'že se tento zákon na smlouvu nevztahuje', je neplatné. Přestože smlouva jako celek může ale zůstat, vyjma tohoto konkrétního ustanovení, v platnosti," uvedla.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračky není předkládání prohlášení dodavatelům úplně v pořádku, ale férový podle něj není ani nový zákon.

"Když z toho zákona není úplně jisté, kdo je nositelem významné tržní síly, tak se někomu nedivím, že si dá třeba podepsat, že teda není. Není to zrovna košer jednání, to uznávám. Nicméně i ÚHOS prohlásil, že takové prohlášení nebude brát v úvahu," uvedl.

Stížnost k Ústavnímu soudu

Podle něj se Svaz obchodu a cestovního ruchu kvůli nepřehlednosti a neústavnosti zákona obrátí na Ústavní soud a k Evropské komisi. Výrobci potravin a zemědělci se zase kvůli postoji obchodníků obracejí na antimonopolní úřad a ministerstvo financí.

"Od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže očekáváme, že se bude konkrétními podněty zabývat, že to bude dotahovat do nějakého správního řízení. A od ministerstva financí očekáváme, že bude kontrolovat dodržování zákona o cenách, dodržování splatnosti," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Katarína Brezovská, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme