Zemědělci mohou požádat o dotace na chov krav nebo pěstování chmele

500 milionů korun si mezi sebe rozdělí zemědělci, kteří včas zažádají o dotaci. Ministerstvo zemědělství totiž sehnalo dodatečné finanční prostředky na vyplácení národních doplňkových plateb. I tak ale dostanou farmáři méně peněz než loni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodinná farma Jiřetice na Benešovsku

Rodinná farma Jiřetice na Benešovsku | Foto: Karel Chlumec

Ministerstvo má k dispozici 100 milionů korun z nespotřebovaných výdajů za minulé roky a 400 milionů korun z prostředků příjmů Pozemkového fondu. Konečná částka je přesto přibližně o 800 milionů korun nižší než v předchozím roce.

Farmáři mohou o peníze zažádat u Státního zemědělského intervenčního fondu do 1. listopadu.
Žádost mohou sice podat ještě 25 dní po tomto datu, pak už ale bude dotace nižší o jedno procento za každý pracovní den navíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Jitka Hanžlová přiblížila, čeho se dotace týkají a jak o ně zažádat

Evropská komise upravila v závěru loňského roku pravidla pro vyplácení platby tak, že hrozí krácení pro velké zemědělské podniky. A ty v České republice převažují – průměrná výměra české farmy je největší z celé Evropské unie.

Výplata národních doplňkových plateb pak doplňuje jednotný příspěvek na plochu zemědělské půdy, který je základní agrární dotací.

Zemědělci mohou žádat o dorovnávací platby na chmel, na chov skotu, ovcí a koz, na chov krav bez tržní produkce mléka a na pěstování brambor pro výrobu škrobu. Letos přibyla také platba na hektar zemědělské půdy.

Pravidla pro udělení dotace jsou velmi složitá, ministerstvo zemědělství proto na svém webu nabízí speciální kalkulačku. Týká se dotací na úrovni jednotlivých zemědělců.

Jitka Hanžlová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme