Zemědělci už nebudou krátit dodávky do tuzemských mlékáren

Farmáři nebudou pokračovat v krácení dodávek do tuzemských mlékáren, kterým v pátek na protest proti nízkým výkupním cenám dodali zhruba o půl milionu litrů mléka méně než obvykle. Oznámil to prezident Agrární komory Jan Veleba.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklenice mléka

Sklenice mléka | Foto: cs.wikipedia.org

Snížením dodávek mléka o deset procent chtěli farmáři podpořit německé zemědělce, kteří minulý týden kvůli nízkým cenám zastavili zásobování tamních mlékáren. Včera večer ale němečtí producenti mléka bojkot ukončili a prohlásili se za vítěze ve sporu o výkupní ceny.

Do akce se dnes mělo zapojit až 90 procent českých producentů mléka. Mezi nimi i odbytové podorlické družstvo v čele s jeho předsedou Pavlem Kupkou: "Zhruba od měsíce března dochází k výraznému poklesu farmářské ceny mléka, která se zhruba každý měsíc snižuje o 50 haléřů."

Kupkovi lidé denně nadojí až 130 tisíc litrů mléka. Desetinu dají dnes prasatům nebo telatům. Na každém litru mléka podle Kupky prodělávají 50 až 80 haléřů. Zdůrazňuje, že nejde o akci proti mlékařům. Chtějí, aby výkupní cena pokryla alespoň jejich výrobní náklady. I náklady zpracovatelů. Spravedlivá cena začíná podle něj nad hranicí desetikoruny za litr.

Milan Kopp, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme