Zkapalněný zemní plyn by měl propojit EU

K terminálu na britském ostrově Isle of Grain by měl dnes připlout první tanker se zkapalněným zemním plynem ze Spojených států, poprvé od roku 1959. Důvodem pravděpodobně je pokles cen v samotných Spojených státech. Británie je jedním z mála evropských států, které zkapalněný zemní plyn dnes využívají. A o rozšíření využívání zkapalněného plynu se často uvažuje v souvislosti s debatou o energetické politice evropských zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auto na zemní plyn

Auto na zemní plyn | Foto: Fotobanka stock.xchng

Kvůli poklesu cen zkapalněného plynu zhruba o 30 procent hledají Spojené státy nové trhy. Začaly vyvážet do Asie a Jižní Ameriky, postupně přišla na řadu i Evropa. Podle energetického experta konzultační firmy ENA Vladimíra Štěpána byly ale USA největším spotřebitelem na světě, nikoliv vývozcem.

„USA se podařilo uvést do provozu vlastní ložiska břidlicového a nekonvenčního plynu obecně, tak zastavil import plynu. Protože má nasmlouvané určité objemy z importu, tak musí tyto objemy dále reexportovat,“ říká Štěpán.

Největším vývozcem zkapalněného zemního plynu na světě je Katar. K prvnímu lednu 2011 zprovozní další dvě nové producentské tratě na zkapalněný plyn, každou s kapacitou jako je roční spotřeba ČR, což je podle Štěpána řádově 8 miliard kubíků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Štěpán mluví o distribuci LNG do Evropy.mp3

„Rozvoj LNG terminálů byl v posledních letech tak prudký, že jich je dnes v Evropě 20, a to v Itálii, Francii, Španělsku, Holandsku, zprovoznit terminálu se chystá se i Německo, takže je to masová záležitost,“ vypočítává Štěpán.

Do pěti let se import LNG do Evropy má zvýšit desetkrát, takže je možné, že by vývozci zkapalněného zemního plynu nahradili tradiční zdroje v Evropě, tedy Rusko. Podle Vladimíra Štěpána se jedná o prudký nástup LNG.

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger prohlásil, že by Evropská unie potřebovala do roku 2020 investovat do elektrických sítí a plynovodů 200 miliard eur, aby snížila svou energetickou závislost na jiných dodavatelích. Ukázala to dnes zveřejněná zpráva Evropské komise. Zabývala se tím, jaké jsou energetické priority EU pro příští roky.

„Původně to měl být bilión euro, teď to je 200 miliard. EU ustupuje od investic. Převážná část peněz půjde spíše do elektrosoustavy, protože kapacita plynovodů do Evropy je zatím dostatečná,“ komentuje postoj EU Štěpán.

Plyn dovezený tankery se napojuje na stávající potrubní plynárenské rozvody. Do roku 2015 by se měly všechny státy EU navzájem propojit.

Václav Sochor, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme