Změna postoje. Česku už nevadí německé mýto, vláda se k žalobě nepřidá

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) se nakonec nepřidá k mezinárodní žalobě na Německo za zpoplatnění dálnic pro osobní auta. Sousední země v čele s Rakouskem chtějí u evropského soudu překazit německý zákon. Poplatky mají platit jen cizinci, Němci si je budou strhávat z daní. Informují o tom Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto dálnice

Ilustrační foto dálnice | Zdroj: ČTK

„Česká republika nebude iniciovat žalobu u Soudního dvora Evropské unie," uvádí Hospodářské noviny vládní stanovisko. Kabinet ho má schválit už dnes.

Ještě v dubnu se ale předseda vlády Bohuslav Sobotka chtěl přidat k mezinárodní žalobě. Tu chtějí podat především Rakušané, podporu mají u Nizozemska a Lucemburska, Francie se zatím nevyjádřila. Důvodem k jejímu podání je, že za německé dálnice budou od roku 2019 ve skutečnosti platit jen cizinci. Ve všech zemích EU, které za dálnice vybírají, přitom platí všichni stejně bez ohledu na pas.

Německé dálnice v roce 2019 už nebudou zadarmo. Cenu dálniční známky ovlivní i objem motoru

Číst článek

„Vidíme v tom riziko diskriminace. My se také k německým řidičům nechováme diskriminačně. Oni prostě zaplatí dálniční známky stejně jako naši občané," tvrdil premiér na společné tiskové konferenci s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Teď by ale Sobotka měl podle Hospodářských novin otočit. Podle oslovených úředníků je Česko zdrženlivé, protože nechce ohrozit plánovanou spolupráci s Německem. V jednání je například budování vysokorychlostní železniční tratě mezi Prahou a Drážďany a modernizace železnice spojující Plzeň, Domažlice a Mnichov.

Změna názoru je založena na analýze německého zpoplatnění dálnic, kterou sepsalo ministerstvo dopravy. „Vláda odložila bod týkající se možného připojení Česka k žalobě na německé mýtné, který měl být dnes součástí jednání vládního výboru pro EU. Ministerstvo dopravy také navrhlo počkat na stanovisko Evropské komise, než bude uvažovat o připojení k žalobě," řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Vláda odložila bod týkající se vysokorychlostní železnice

Vláda odložila projednání materiálu ministerstva dopravy na přípravu vysokorychlostních tratí v Česku. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Materiál k vysokorychlostní železnici počítá s výstavbou sítě vysokorychlostních tratí napojujících české aglomerace do Německa na severu přes Drážďany a na jihu přes Domažlice. Trasa z Drážďan má na českém území pokračovat přes Prahu a Brno a Břeclav s alternativním pokračováním na Vídeň a Bratislavu. Poslední uvažovaná spojení mají směřovat z Brna do polských Katovic a z Prahy do polského města Vratislav.Celkovou hodnotu uvažované sítě vysokorychlostních spojení odhadlo ministerstvo na 650 miliard korun.

„Snižuje se riziko, že budou zákony diskriminační," tvrdí se ve stanovisku, které kabinet přijme. Vláda vítá hlavně zlevnění krátkodobých známek. Vláda Angely Merkelové přitom svůj záměr už kvůli Evropské komisy upravila, poplatky snížila a přidala i krátkodobé známky.

O zavedení mýtného pro osobní auta rozhodl Spolkový sněm hlasy velké koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů. Německá vláda počítá s tím, že bude zavedeno v roce 2019.

Plán naráží i na kritiku ve Spolkové radě. Zástupci některých spolkových zemí se obávají především toho, že by paušální zavedení mýtného ohrozilo příhraniční obchod a spolupráci.

Výše mýtného se bude lišit v závislosti na objemu motoru a množství emisí. Desetidenní poplatek se bude pohybovat v rozmezí od 2,5 eura do 25 eur (zhruba 68 až 676 korun), dvouměsíční od 7 do 50 eur (189 až 1351 korun). Nejdražší roční mýtné přijde na 130 eur (3513 korun).

Dálniční známka bude elektronická a řidiči si ji budou moci koupit na internetu, v mobilní aplikaci nebo na dálnicích poblíž německých hranic. Musí přitom uvést poznávací značku vozu i údaje o objemu motoru nebo jeho emisní normě. Pokud technické údaje nevyplní, bude jim automaticky účtován nejvyšší poplatek za vybrané časové období.

jra Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme