Ztráta developera ECM se prohlubuje, ale přiznává ji a řeší

Developer ECM hlásí za první tři čtvrtletí letošního roku ztrátu na úrovni 69,9 milionu eur, zatímco za prvních devět loňských měsíců prodělal jen 28,1 milionu. Jak dále vyplývá ze včerejších statistik, kapitál ECM se na konci třetího čtvrtletí propadl do záporných hodnot – na minus 45,9 milionu eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavební plány, projekt

Stavební plány, projekt | Foto: Comstock Images

Zveřejněné výsledky nepřinesly podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze žádný obrat v nepříznivé situaci hospodaření společnosti. Čísla ukazují na prohlubování ztráty a na zvýšení záporného jmění. Aktiva se změnila směrem dolů, a to jednak díky prodejům ve jménu likvidity a jednak díky snižování hodnoty některých zbylých projektů.

„S určitou nadsázkou lze říci, že je naopak pozitivním překvapením zveřejnění dat v řádném a předem ohlášeném termínu. Ukončilo to spekulace o možném odkladu tohoto zveřejnění, který jsme viděli třeba u Orca,“ upozorňuje Hlinomaz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz hodnotí ve Světě o osmé Rádia Česko ekonomickou situaci developera ECM

Pro řešení situace bude důležité společné zasedání 4. prosince, kdy se jednotliví věřitelé sejdou nad restrukturalizačním plánem. Doposud probíhala jen individuální jednání valných hromad. Tady by mělo dojít k pokusu o dohodu a o nějaký společný dokument.

ECM se pokouší udržet likviditu tím, že prodává projekty nebo jejich části. Dařilo se jí splácet bankovní úvěry v nezbytné výši tak, aby se tyto projekty mohly stát základem pro ozdravný plán.

„I když vzhledem k tenčícímu se portfoliu a nejednotnosti věřitelů je otázkou, jestli případný plán dojde svému uplatnění,“ pochybuje Hlinomaz. Na přímý dotaz Rádia Česko ohledně akcií společnosti odpověděl jednoznačně: „Akciím ECM je lepší se vyhnout.“

Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme