‚Obdivuhodný herecký talent.‘ Zlatého lva za celoživotní dílo dostane v Benátkách Roberto Benigni

Cenu Zlatý lev za celoživotní dílo dostane na letošním mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách italský herec, scenárista a režisér Roberto Benigni. Oznámil to ve čtvrtek ředitel přehlídky Alberto Barbera. Letošní 78. ročník festivalu se podle plánů má konat od 1. do 11. září.

Tento článek je více než rok starý.

Benátky Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

2020-02-23t144051z_1_210415-174408_ada.JPG

„Moje srdce je plné radosti a vděčnosti,“ uvedl filmový tvůrce (ilustrační foto) | Foto: Michele Tantussi | Zdroj: Reuters

„Jen nemnoho umělců by se mu mohlo rovnat v jeho schopnosti zkombinovat cit pro komické načasování často provázené satirou, která si nebere servítky, s obdivuhodným hereckým talentem, jenž dal do služeb režisérům jako jsou Federico Fellini, Matteo Garrone či Jim Jarmusch,“ uvedl Barbera.

Setkávání na zoomu, nošení roušek, konspirační teorie. Mick Jagger a Dave Grohl natočili videoklip

Číst článek

Osmašedesátiletý Benigni, mimo jiné držitel Oscarů za film Život je krásný (1997), vzkázal, že rozhodnutí festivalu považuje za velkou poctu. „Moje srdce je plné radosti a vděčnosti,“ uvedl filmový tvůrce.

Svou uměleckou kariéru zahájil Benigni jako pouliční kabaretiér, klaun a komik. Od poloviny 70. let vystupoval v televizi a během následující dekády se prosadil i jako osobitý tvůrce autorských komedií, v nichž zároveň vytvářel hlavní role. Celosvětově se proslavil právě tragikomedií z období fašismu Život je krásný. Jeho následující snímek Pinocchio (2002) proslul jako nejdražší film v dějinách italské kinematografie, v roce 2019 pak hrál i v dalším zpracování Pinocchiova příběhu režiséra Mattea Garroneho.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme