‚Zahrává si s gravitací.‘ Letní Letná letos přichystala tradiční program, znovu přijede provazochodkyně

Na pražské Letné ve čtvrtek večer začíná festival nového cirkusu Letní Letná. Hlavními hosty budou čtyři soubory z Francie. Letošní 18. ročník se po loňské kratší verzi způsobené pandemií koronaviru vrací s tradičním programem i vystoupením provazochodkyně. Areál se ale o kousek posunul. „Museli jsme se přizpůsobit, protože se tu bude kopat rybník,“ vysvětlil pro Radiožurnál ředitel Letní Letné Jiří Turek.

Tento článek je více než rok starý.

Fotogalerie Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Jednu zónu jsme museli vypustit, příští rok možná budeme už u vody. Já si myslím, že pro diváky to bude zajímavá změna. Areál vypadá zase trochu jinak, budou se tady jinak pohybovat. Navezli jsme sem hezká místa a přinese to doufám něco nového,“ popsal pro Radiožurnál změnu areálu ředitel festivalu Jiří Turek. Součástí festivalu je i zdarma přístupná open air scéna.

Akrobaté z Francie a další zahraniční hvězdy. Letní Letná představila program letošního ročníku

Číst článek

Po loňské zkrácené verzi bude letos festival opět v tradičnější podobě i se zahraničními hosty a potrvá do konce srpna. Ze zahraničí přijedou zejména francouzské soubory a festival právě jeden z nich, Cirque Le Roux, i zahájí. Po něm vystoupí ještě provazochodkyně Johanne Humbletová, která se projde po laně nad hlavami diváků.

Podle ředitele Turka provazochodkyně trochu naváže na dechberoucí výkon akrobatky Tatiany Moiso Bongongaové, která před dvěma lety přešla po laně přes Vltavu. Humbletová se chystá předvést obdobný výkon v představení Résiste. Pořadatelé slibují, že si bude „...před zraky diváků zahrávat s gravitací“.

Účast diváků na představení je podmíněna protiepidemickými opatřeními, na místě bude také možnost nechat se před představením otestovat.

Soubor Cirque Le Roux už na Letní Letné dříve vystupoval. Letos přijíždějí s představením Deer in The Headlights, které spojuje poctu filmu, současnému cirkusu a lidskosti. Čistý adrenalin a osobitý smysl pro humor pohání podle pořadatelů čtveřici akrobatů z francouzsko-švýcarského ansámblu Cirque La Compagnie.

Směs mangy a Bollywoodu

Hosty ze země galského kohouta doplňuje ještě Compagnie 100 Issues se svou novinkou Don't Feed The Alligators. Devět artistů v ní chce dát divákům zapomenout na tradiční cirkus a svolává uprostřed šapitó směs cirkusu, mangy, antropologie a Bollywoodu. S humorem zpochybňují vztah člověka k pohřbům, mýtům a vytváří nový začátek.

Letní Letná během dvoutýdenního programu nabídne i ukázky české novocirkusové scény. Žongléros Ansámbl se k představení Vpřed inspiroval optickou básní Václava Havla.

Losers Cirque Company pořádají Konkurz, kde o vítězi akrobatické show rozhodne publikum. Cirk La Putyka se v novince Runners na obřím běžeckém pásu vžívá do současného člověka, který se snaží vše stihnout a dohonit.

Festival tradičně připravuje i program pro děti, který zahrnuje improvizační veselohry i pohádkovou klasiku.

Zuzana Filípková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme