‚Byla to gentlemanská výměna s obětí.‘ Brit vrátil hudebníkovi zapomenuté housle za miliony

Případ cenných houslí zapomenutých ve vlaku u Londýna má pro jejich majitele šťastný konec - nálezce se rozhodl 300 let starý nástroj v hodnotě přes 250 000 liber (přes sedm milionů korun) anonymně vrátit. Informoval o tom server BBC. Houslista Stephen Morris, který pouzdro s houslemi koncem října ve vlaku zapomněl, se sice obrátil na policii, ta ale nakonec u předání nástroje jen asistovala a nálezce nijak stíhat nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednapadesátiletý Morris tvrdí, že si stále ještě úplně neuvědomuje, že už si může oddechnout, protože nástroj vyrobený v roce 1709 Davidem Tecchlerem má po dvou týdnech zase doma. „Od chvíle, co se housle ztratily, jsem pořádně nespal,“ řekl.

Rozhlasoví symfonici zahájí sezonu s fenomenálním houslistou Chačatrjanem. Zahrají Šostakoviče

Číst článek

Morris, který nahrával například filmovou hudbu pro Pána prstenů nebo snímky o Jamesi Bondovi, nechal housle ve vlaku z Londýna do Orpingtonu 22. října, když s kolem vystupoval na zastávce Penge East. Policie později zveřejnila videozáznam z kamery, na kterém bylo vidět muže, který si housle na jedné z dalších zastávek odnáší. Dotyčného skrze sociální sítě vyzvala, aby se přihlásil.

Ten nakonec kontaktoval přímo Morrise přes twitter a domluvil si s ním osobní schůzku. Muži se sešli v pátek v garážích poblíž vlakového nádraží Beckenham a hudebníkovi u toho asistovala skupina policistů v civilu pro případ, že by se během setkání něco zvrtlo. To se ale nakonec nestalo, nálezce na místo dorazil a nástroj předal.

„Moc se omlouval a říkal, že mi je chtěl předat osobně,“ řekl Morris, podle něhož jsou housle nedotčené. „Nemohlo to skončit líp,“ dodal.

Policie se rozhodla, že nálezce nebude nijak stíhat, protože majitele nástroje sám kontaktoval a nakonec housle vrátil. „Byla to gentlemanská výměna s obětí,“ řekl k tomu policejní inspektor Phil Briggs.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme