Groteskní století, pohádka i hold umění. Rozhlasoví symfonici doprovodí violoncellistu Müllera-Schotta

První společnou sezonu s šéfdirigentem Petrem Popelkou završí rozhlasoví symfonici koncertem v Rudolfinu 12. června. Společně přednesou předehru k opeře Michaila Glinky Ruslan a Ludmila, Druhý violoncellový koncert Dmitrije Šostakoviče a Obrázky z výstavy od Modesta Musorgského. Symfonický orchestr Českého rozhlasu doprovodí violoncellistu Daniela Müller-Schotta.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Popelka

Petr Popelka | Foto: Vojtěch Brtnický | Zdroj: Český rozhlas

Šéfdirigent Petr Popelka má za sebou první sezonu, kterou strávil se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. V pondělí 12. června spolupráci završí koncertem v Rudolfinu. Hostem bude jeden z nejžádanějších sólistů současnosti, německý violoncellista Daniel Müller-Schott.

Hvězdní hosté i open-air rockový koncert. Rozhlasové symfoniky i v příští sezóně povede Petr Popelka

Číst článek

Nejprve zazní předehra k pohádkové opeře Ruslan a Ludmila. Vychází ze stejnojmenné poémy ruského spisovatele Alexandra Puškina a objevují se v ní bohatýři, kouzla a láska. Skladatel Michail Glinka příběh doplnil orientálními melodiemi a živým tempem.

Svůj Druhý violoncellový koncert napsal Dmitrij Šostakovič na Krymu. Je to skladba potemnělá a současně groteskní, odráží tak rozporuplnost 20. století, v němž Šostakovič žil.

Daniel Müller-Schott | Foto: Uwe Arens

V Rudolfinu zazní také Obrázky z výstavy, jimiž vzdal skladatel Modest Musorgskij hold zesnulému malíři Viktoru Hatmannovi. Mezi jednotlivé výtvarné artefakty, u kterých autor pomyslně postává a nechává je na sebe působit, vložil opakovanou Promenádu, znázorňující chůzi výstavním sálem. Orchestrální podobu fascinující suity vypracoval Maurice Ravel.

Daniel Müller-Schott studoval violoncello u legendárních osobností Mstislava Rostropoviče či Stevena Isserlise, má za sebou tři desítky nahrávek a řada z nich získala významná ocenění. Hraje na vzácný benátský nástroj z dílny Mattea Goffrillera z roku 1727.

Koncert začíná ve Dvořákově síni pražského Rudolfina v pondělí v 19.30, lístky je možné zakoupit zde. Přímý přenos odvysílá rozhlasová Vltava, záznam nabídne stanice D-dur.

kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme