Jimi Hendrix, The Who. Areál festivalu Woodstock se dostal na seznam národních památek

Areál, kde se konal hudební festival Woodstock, byl zařazen na seznam amerických národních památek. Oznámil to newyorský guvernér Andrew Cuomo, napsal hudební magazín Rolling Stone. Na známé hudební události v roce 1969 vystoupily hvězdy jako Jimi Hendrix, Janis Joplinová, The Who nebo Jefferson Airplane.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahájení festivalu Woodstock v roce 1969

Zahájení festivalu Woodstock v roce 1969 | Foto: Wikimedia Commons, lic. Public domain | Zdroj: Wikimedia Commons

Podle guvernéra byl festival „stěžejní událostí v dějinách New Yorku i Ameriky". Do areálu, kde se asi 144 kilometrů od New Yorku nacházela farma Bethel Woods, tehdy vyrazilo půl milionů lidí. Ikonický festival zaznamenal Michael Wadleigh ve známém dokumentárním filmu Woodstock.

V současné době patří areál Centru umění v Bethel Woods, rozléhá se na více než 300 hektarech a zahrnuje muzeum, amfiteátr s kapacitou 15 000 míst, menší galerii umění a konzervatoř.

Hudba, která bortí bariéry. Drážďanští symfonici hráli v Mexiku proti Trumpově zdi

Číst článek

Zařazení do rejstříku národních památek se koná u příležitosti padesátého výročí takzvaného léta lásky, kdy se v roce 1967 během happeningu v San Francisku masově rozšířilo hnutí hippies. Přes sto tisíc mladých lidí na hudebním festivalu Monterey Pop Festival se pokusilo uvést do praxe kontrakulturní ideály, zdarma se rozdávalo jídlo a drogy.

Muzeum Bethel Woods u této příležitosti pořádá výstavu „Láska na prodej", která se věnuje komercializaci kontrakultury. „Kontrakultura byla všude a Medison Avenue zahrnuly slogany, motivy a postoje hnutí, které se využívaly k prodeji aut, nealkoholických nápojů, módy a životního stylu na Main Street," píše se ve zprávě muzea.

Splynutí bylo předvídatelné, napsal hudební sever Record. „To, čemu jsme jako děti nerozuměli, bylo, že žijeme v komerční kultuře," napsal vlivný karikaturista Robert Crumb ve své autobiografické knize.

„Všechno kolem nás bylo koupeno a prodáno. Jako americká střední třída jsme v podstatě vyrostli na filmech. Hodnoty, které nás poháněly, byly pouze součástí obrazu. Samotné médium však hrálo větší roli, než jsme si uvědomovali: vytvářelo iluzi. Žijeme obklopeni iluzí profesionální stvořenou pohádkami. Sotva máme kontakt s realitou," uvedl Crumb.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme