V druhé sezoně seriálu Westworld pokračuje revoluce. Z masakru povstávají noví hrdinové a záporáci

Ze druhé série seriálu Westworld | Zdroj: HBO

V pondělí večer se po roce a půl vrací na televizní obrazovky populární seriál stanice HBO a s ním i zvrácený westernový park, ve kterém si lidé mohou plnit své nejniternější tužby. Humanoidi, kteří Westworld obývají, jsou ale tentokrát při vědomí a připraveni pomstít se lidem za to, jak s nimi po dlouhé roky zacházeli.

Tento článek je více než rok starý.

Recenze Zábavní park Westworld Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Varování: Recenze prozrazuje části děje první série Westworldu.

Zábavní park s názvem Westworld býval po více než 30 let přísně kontrolovanou oblastí, kam boháči mohli přijet strávit dovolenou v téměř autentickém prostředí Divokého západu a otevřeně přitom naslouchat svým potlačeným instinktům.

V praxi to znamenalo, že měli příležitost zahrát si partičku karet v krčmě, zalaškovat si s místními lehkými dívkami nebo se vydat za dobrodružstvím za hranice relativně poklidného městečka Sweetwater. Jen velmi zřídka ovšem jejich pobyt v parku skončil u toho.

První sezona amerického seriálu od scenáristů Lisy Joyové a Jonathana Nolana prozkoumala temné stránky lidské povahy a smýšlení, když nás nechala sledovat ubíjející koloběh hrůzných událostí z pohledu lidsky vyhlížejících robotů, na nichž se návštěvníci Westworldu pravidelně dopouštějí zvěrstev.

Česká televize oživuje metanolovou aféru. Ve dvoudílném snímku odhaluje tragický dopad lidské hlouposti

Číst článek

Vybaveni základní představou o svém charakteru sloužily tyto výtvory oddaně nastavenému narativu, přičemž jejich jedinou spásou bylo, že na konci dne skupina laboratorních pracovníků opravila jejich poškozená těla a vymazala jim vzpomínky.

Jak se však ukázalo v závěru první série, oba tvůrci robotů (Anthony Hopkins, Jeffrey Wright) pracovali na tom, aby se jejich milované kreace jednoho dne probudily z nevědomí a ze svého vězení uprchly. A může se zdát, že Hopkinsův vynálezce Ford v rámci poslední naprogramované dějové linky s názvem Noci vstříc konečně došel svého. Dolores (Evan Rachel Woodová), vůbec první robotická obyvatelka westernového světa a známá dobrodinka, mu totiž před zraky desítek hostů prostřelila hlavu a vzápětí začala pálit i do řad přihlížejících.

Tam jsme také Westworld na konci roku 2016 opustili – uprostřed revoluce a masového krveprolití, ke kterému nezávisle na sobě docházelo v centrále společnosti i v samotném parku. V nejnovější epizodě, jejíž název odkazuje na Fordův plán, se vracíme do vyprávění nedlouho poté, abychom byli srozuměni s následky masakru.

Z druhé sezony seriálu Westworld | Zdroj: HBO

Noci vstříc tak doslova vede oživlé výtvory, jejichž každý krok i myšlenka byly do té doby přísně monitorované, do neznámých a neprobádaných situací. Jelikož se ale úvodní epizoda drží tradice seriálu, který si rád akci roztahá do několika částí a v té první pouze naznačí, kam zbylá sezona bude směřovat, dá se jen velmi těžko předpovídat, co bude ona zmiňovaná noc obnášet.

Z toho, co nám tvůrci stačili naznačit, ale víme, že navštívíme okolní parky (Shogun World jsme krátce zahlédli už v poslední epizodě první sezony) a možná i zcela opustíme prostranství společnosti Delos. Nenávratně se také musíme připravit na výměnu úloh na pozicích hrdinů a záporáků, kteří se stejně dobře mohou semknout v pakt jako se postavit na odlišné strany revoluce.

WESTWORLD (epizoda Noci vstříc)
sci-fi thriller
USA, 2018, 67 min
Režie: Richard J. Lewis
Scénář: Lisa Joyová, Jonathan Nolan
Hrají: Evan Rachel Woodová, Thandie Newtonová, James Marsden, Talulah Rileyová, Ed Harris, Jeffrey Wright, Tessa Thompsonová a další
Bez hodnocení.

Premiérová epizoda nezodpoví mnoho otázek. Pouze dovrší krveprolití z minulého dílu a přidá plnou hrst nových záhad, přičemž tou největší zůstává, kolik odpovědí už stihl tvůrčí tandem zašifrovat do děje a dialogů přímo před našimi zraky.

Mezi vší tou nahotou a násilím zbývá ale ještě jedna věc, které se autoři Westworldu očividně neradi vzdávají, a to jsou skoky v čase. Není pravděpodobné, že by nás čekal podobný zvrat jako v minulé sezoně, v té nadcházející ovšem nejspíš budeme svědky mnohem prostší formy vypravování: včetně toho, co se odehrálo mezi dvěma okamžiky v čase.

Není nutné seriálu vyčítat, že se v úvodním dílu nové série příliš nikam neposunul. Koneckonců stále mluvíme o Westworldu, který je svým zdržováním pověstný. Čeho by se ale do budoucna mohl vyvarovat, jsou doslovné monology, jimiž epizoda Noci vstříc přetéká a trpí. Na projekt, který si tak rád zavdává se šiframi a nenápadnými metaforami, je to až necharakteristicky povrchní. Ačkoli i to může být záměr.

První epizodu druhé série Westworld odvysílá stanice HBO v pondělí 22. dubna od 20.00.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme