Vítězem World Press Photo je snímek ‚Straight Voice‘ z demonstrací v Súdánu

Vítězným snímkem letošního ročníku nejvýznamnější mezinárodní fotoreportérské soutěže World Press Photo se stala fotografie ze súdánských demonstrací Japonce Yasujošiho Čiby. Oznámila to dnes v Amsterodamu porota prestižní fotografické soutěže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězný snímek World Press Photo. Japonský fotograf Yasujoši Čiba snímek nazval Straight Voice (Jasný hlas). Uprostřed je mladý muž v Súdánu, jenž loni v červenci mezi demonstranty a v záři světel z mobilních telefonů recitoval básně.

Vítězný snímek World Press Photo. Japonský fotograf Yasujoši Čiba snímek nazval Straight Voice (Jasný hlas). Uprostřed je mladý muž v Súdánu, jenž loni v červenci mezi demonstranty a v záři světel z mobilních telefonů recitoval básně. | Foto: Yasujoši Čiba | Zdroj: AFP/World Press Photo via Reuters

Japonský fotograf zachytil takřka poetický moment uprostřed krvavých protestů v Súdánu. Na snímku, který nazval Straight Voice (Jasný hlas), je mladý muž, jenž loni v červenci mezi demonstranty a v záři světel z mobilních telefonů recitoval básně.

Vítězové World Press Photo: Sklizeň žabích nohou, Krize na Čadském jezeře i Dakarská móda

Číst článek

Čiba získal ocenění dotované 10 000 eury (přes 270 000 korun). Předseda poroty World Press Photo Lekgetho Makola podle agentury DPA řekl, že jde o fotografii plnou naděje. „Především v těchto časech, kdy zažíváme mnoho násilí a mnoho konfliktů, je důležité, že tu máme fotografii, která lidi inspiruje,“ poznamenal Makola.

„Je to zkrátka velmi krásná, pokojná fotografie, která shrnuje všechen neklid světa a touhu lidí po změně,“ poznamenal další člen poroty Chris McGrath.

Čiba je hlavním fotoreportérem francouzské tiskové agentury AFP pro východní Afriku a Indický oceán a snímek pořídil v súdánské metropoli Chartúmu. „Tento moment byl jediným poklidným skupinovým protestem, který jsem v té době zažil,“ řekl.

V Súdánu byl loni po téměř 30 letech u moci armádou sesazen prezident Umar Bašír. Po prudkých protestech se v červenci ozbrojené síly a opoziční hnutí dohodly na přechodné vládě.

Porota ve čtvrtek vyhlásila i vítěze jednotlivých kategorií. Například nejlepším fotopříběhem roku se stala série snímků ukazujících nepokoje v Alžírsku. Pořídil je francouzský fotoreportér Romain Laurendeau.

Do letošního ročníku soutěže na 4300 fotoreportérů z 24 zemí přihlásilo téměř 74.000 fotografií. Porota udělila 44 cen. Oceněné snímky by měly být k vidění na velkých výstavách v mnoha zemích světa.

Kvůli koronavirové krizi byli letos všichni vítězové o svém triumfu zpraveni prostřednictvím internetu a tradiční slavnostní udílení cen v Amsterodamu se nekonalo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme