Facebook pomáhá v boji proti zneužívání dětí na internetu

Několik zemí zvažuje, že začne na školách vyučovat zacházení s Facebookem a Twitterem. Mělo by to pomoci v boji proti zneužívání dětí na internetu, při ochraně osobních informací a orientaci na síti. Snížit by se tímto způsobem mělo i procento dětských sebevražd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální síť

Sociální síť | Foto: Free Digital Photos

Podle odborníka na sociální sítě Pavla Hackera existuje celá škála příčin, proč mohou děti sebevraždy páchat. A sociální tlak médií a internetová šikana jsou jen jedněmi z mnoha. Pokud se ale tento tlak včas podchytí, mohlo by to dětem pomoci.

Ačkoliv sociální sítě jsou teď všude okolo nás - Facebook, Youtube, Twitter, nebylo tomu vždy tak. Před dvěma, třemi lety by to byla spíše rarita, která se dnes ale stala mainstreamem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sociální sítě.mp3

„O sociálních sítích toho moc nevíme, učíme se za pochodu. Jediné, co můžeme dělat v oblasti ochrany dětí, je naučit je principy toho, jak sociální chování převedené do digitálního prostředí funguje. V praktické rovině jim jen dokážeme poodhalit potenciálně nebezpečná zákoutí dřív, než by je mohla nějak ohrozit. Ale spíš to jsou právě děti, kdo by mohl učit dospělé,“ podotýká Pavel Hacker.

Firemní využití

„Firmy se dívají na Facebook úplně jinak než jednotlivci. V zásadě díky němu mohou prohlubovat vztahy se svými zákazníky. Dál to může být klasické marketingové využití, PR, hledání zaměstnanců prostřednictvím sociálních sítí, možností je mnoho,“ vysvětluje Hacker.

„I v této oblasti by mediální výchova měla pomoci. Není to jen o přístupu ke komerčním institucím, je to vlastně i příprava na to, jak se profilovat navenek,“ dodává.

Jedno je jisté, sociální sítě se stále rozšiřují a v budoucnu budou hrát ještě důležitější roli než dnes. Už brzy bychom se tak mohli prostřednictvím sociálních médií setkat například s online volbami.

Anna Maňourová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme