Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji stoupla na rekordních 7,3 procenta

Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji v prosinci stoupla na rekordních 7,3 procenta. Bez práce bylo bezmála 27 tisíc lidí. Počet nezaměstnaných stoupá na přelomu roku pravidelně - do evidence uchazečů o práci se hlásí lidé, kteří pracují v sezonních odvětvích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce (ilustr. obr.)

Práce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nejvyšší nezaměstnanost je stále na Trutnovsku, nejnižší pak na Rychnovsku. Právě tam ale významný zaměstnavatel - Federal Mogul v Kostelci nad Orlicí - propouští desítky lidí.

Podle ředitele Úřadu práce v Rychnově nad Kněžnou Petra Richtery je to každoroční praxe.

„Protože se už dopředu ví, že objem zakázek v tomto období je tak nízký, že není možno všechny lidi zaměstnat. Jsou to lidé kvalifikovaní, mají praxi, a jakmile se situace zlepší a Federal Mogul získá zakázky, kontaktuje samozřejmě nejdřív tyto lidi,“ vysvětluje.

Bez práce bylo v prosinci téměř 600 tisíc lidí, rostla také inflace

Číst článek

Ředitel krajského úřadu práce Martin Horák podotýká, že krize přinutila firmy fungovat efektivněji.

„Dá se říct, že ekonomická krize naučila firmy fungovat velmi úsporně, že hledají i jiné cesty zvyšování efektivity práce. Takže i ve chvíli, kdy se ekonomika skutečně probudí, začne růst, se to nepromítá v tom, že by přijímaly ve větším množství nové zaměstnance,“ tvrdí.

Nezaměstnanost v krajích ČR | Foto: ČTK

Kristína Standerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme