Platforma evropské paměti pozastavila členství ÚSTR

Platforma evropské paměti a svědomí pozastavila členství českému Ústavu pro studium totalitních režimů. Údajně kvůli tomu, že se do něj infiltrovali komunističtí spolupracovníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústav pro studium totalitních režimů

Ústav pro studium totalitních režimů | Foto: Filip Jandourek

V oficiálním odůvodnění ale nic takového nebylo, řekl Českému rozhlasu mluvčí ústavu Pavel Ryjáček:

Přehrát

00:00 / 00:00

Se stanoviskem Platformy nesouhlasí Emilie Benešová, předsedkyně rady Ústavu pro studium totalitních režimů

„Kdybychom trvali na této formulaci, tak ji samozřejmě musím odmítnout jako naprosto absurdní. Ústav není nikým infiltrován, to je opravdu pitomost.“

Ústav pro studium totalitních režimů vznikl v roce 2007 jako organizační složka České republiky určená k vědeckému zkoumání a objasňování éry obou totalitních režimů v Československu, komunismu a nacismu.

„Pokud bychom se bavili o těch oficiálních důvodech, které platforma uvádí, pro ni znamená problém, že několik členů vědecké rady bylo v minulosti členy komunistické strany,“ uvedl Ryjáček.

Rozhodnutím platformy se bude zabývat na nejbližším zasedání 22. ledna Rada ústavu.

Ústav je bez ředitele od loňského 10. dubna, kdy Rada ÚSTR z postu odvolala Daniela Hermana, údajně kvůli manažerským nedostatkům. Instituci od té doby dočasně vede Pavla Foglová.

Vědecká rada odmítá kádrování

Platforma postrádá hlavně odpověď na otázku, jestli pět bývalých členů KSČ, kteří usedli ve vědecké radě ústavu, mělo před rokem 1989 nějakou funkci, za níž brali peníze.

Ústav pro studium totalitních režimů | Foto: Filip Jandourek

Podle zástupců ústavu je ale tato informace soukromá a platforma na ni nemá nárok. Výtku platformy považuje za úsměvnou předsedkyně rady Ústavu pro studium totalitních režimů, Emilie Benešová:

„Dočetla jsem se to v podvečer v novinách. Oficiálně nám to platforma nesdělila. Já skutečně nevím, jak tomu mám rozumět. Opravdu nevím, jestli se pan Pithart nebo pan Prečan infiltrovali do ústavu jako zástupci bývalého komunistického režimu. Mě osobně to uráží.“

Jak uvedla, při jmenování členů vědecké rady na návrh ředitelky ústavu byla důležitá jejich odborná a vědecká činnost.

„Směřování ústavu a směřování jeho výzkumu je dáno zákonem a tím se ústav jednoznačně řídí, uvedla Benešová.

Předsedkyně vědecké rady navrhne vystoupení z platformy

Institut pozastavení členství nemá podle jejích slov oporu ve stanovách platformy. „Budeme nutně zvážit další kroky, které podnikneme. Příští týden ve středu máme jednání rady a tam se jistě usneseme na nějakém řešení.“

„Zatím mohu vyslovit svůj osobní názor. Budu navrhovat, abychom z platformy vystoupili,“ řekla Českému rozhlasu předsedkyně rady Ústavu pro studium totalitních režimů Emilie Benešová.

Milan Kopp, Veronika Sedláčková, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme