Demonstranti se v Madridu střetli s policií, protestem chtěli podpořit obyvatele Burgosu

Španělský Madrid byl v noci znovu dějištěm pouličních nepokojů. Lidé vyšli do ulic na podporu demonstrantů z Burgosu, ti už od minulého týdne protestují proti stavebním plánům radnice. Policie zadržela 14 lidí, kolem deseti bylo zraněno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti se v noci ve španělském Madridu střetli s policií

Demonstranti se v noci ve španělském Madridu střetli s policií | Zdroj: Reuters

Noční protesty začaly na náměstí Porta del Sol v centru Madridu. Odtud se několik stovek demonstrantů chtělo dostat před sídlo vládnoucí Lidové strany. Po cestě skandovali hesla jako: ‚Ať žije dělnická třída a její boj!‘ a podobně.

Policie je před sídlo vládní strany nepustila, zastavila je s pomocí zátarasů. Lidé začali následně do policie házet kameny, petardy a lahve. Policisté zase pálili do lidí gumovými projektily. Někteří z demonstrantů začali také podpalovat kontejnery a ničit městský mobiliář.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nočních protestech v Madridu mluvila ve vysílání Radiožurnální spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Lubica Zlochová

Protesty, při kterých policie zadržela 14 lidí, měly podpořit obyvatele serverošpanělského města Burgos. Tamní radnice totiž plánuje nákladnou přestavbu bulváru, se kterou tamní občané nesouhlasí.

„Burgos je pro Španěly dobrá šance protestovat proti kdejakým megastavbám, které se tu zbytečně stavěly už i v minulosti a vydělalo na tom jen pár vyvolených. Vlastně se protestuje proti korupci,“ vysvětluje spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Lubica Zlochová.

Už skoro týden doslova vlastními těly brání obyvatelé Burgosu rekonstrukci jedné z ulic, která má být přeměněná na bulvár s podzemními garážemi. Kvůli těmto protestům se zastavovaly i stavební práce a také tam byly v posledních dnech střety s policií.

Podporu jim vyjadřují lidé z celého Španělska, další pochody se plánují i na dnešek.

Ve španělském Burgosu lidé prostestují proti - podle nich zbytečné a předražené - přestavbě ulice na bulvár s podzemním parkovištěm | Foto: Reuters

Bulvár podle místních lidí není zdaleka potřebná stavba. Kromě toho, že je zbytečně drahý – má to stát nějakých osm milionů eur (necelých 220 milionů korun). Místní si ale myslí, že se stavba prodraží ještě víc.

Město Burgos je velmi zadlužené a podle obyvatel tam víc chybějí například jesle, školky nebo jiná zařízení.

„Lidé tvrdí, že se za touto stavbou vlastně skrývá urbanistická korupce, že si na tom chtějí lokální policii jen vydělat, což dobře známe i z jiných končin Španělska,“ vysvětluje Lubica Zlochová.


Zvětšit mapu

Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme