Soudce odročil projednávání kauzy Studénka. Znalkyně se z líčení omluvila

Okresní soud v Novém Jičíně se měl po další přestávce vrátit k železniční tragédii ve Studénce. Kauza ale nakonec nabírá další zpoždění. Znalkyně, na kterou měli právníci nachystanou sérii otázek, se ze zdravotních důvodů omluvila. Soudce tak líčení odročil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na lavici obžalovaných v kauze Studénka usedlo celkem deset lidí

Na lavici obžalovaných v kauze Studénka usedlo celkem deset lidí | Zdroj: ČTK

Neštěstí, které vzalo v srpnu roku 2008 život osmi lidem, je velkým soubojem znalců i obhájců a konečný verdikt je pořád v nedohlednu.

„Ten pocit nebude dobrý, podívat se jim do tváře a čekat, jak to vlastně dopadne,“ říká 41letý Richard z Orlové. Byl tehdy ve vlaku, který narazil do zříceného nedokončeného mostu.

Vadí mu, jak dlouho se kauza táhne. „Tohle není nějaká maličkost, aby se na to zapomnělo. Byly tam porušené bezpečnostní předpisy. A teď se to furt táhne bojem právníků. Jsem zvědavý, jak tenhle soud vůbec skončí,“ doplňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní proces v kauze Studénka dlouhodobě sleduje redaktor Martin Knitl

Zatím je to souboj technických detailů, které vedou k naprosto odlišným výsledkům. Proč most spadl, musel do něj vlak narazit? Může za to někdo ze stavební firmy? A ze které?

Varianta číslo jedna. Podle znalkyně Miloslavy Pošvářové byla hlavní příčinou nehody vada na mostu: „Já jsem jako prvotní impuls nestability určila uvolnění podkladek pod mostem. Ostatní znalecké posudky to neřeší.“

Pohled číslo dvě. „Kdyby vlak jel v povolené výluce, tak by se tohle nestalo. Povinnost tam výluku dát, jde jasně k tíži úředníků,“ tvrdí jeden z advokátů Radek Ondruš.

A například tento názor číslo tři. „Kdyby se postupovalo tak, jak se mělo, tak se nestalo nic. Vlaky by jezdily a most by se postavil," dodává další ze znalců Jiří Studnička.

Justice se případem naposledy zabývala loni na podzim.

Studénka - základní údaje o tragické železniční nehodě, která se stala 8. srpna 2008 | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Andrea Brtníková, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme