TOP 09 zablokovala projednávání služebního zákona do středy

Opoziční TOP 09 zablokovala do zítra projednání služebního zákona. Vadí jí, že se sněmovna podřídila podmínce prezidenta Miloše Zemana. Právě ten spojil schválení normy v prvním čtení se jmenováním Sobotkovy vlády. Koalice proto svolala mimořádnou schůzi sněmovny, na níž chce normu prosadit. Dnes ale neuspěla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na mimořádné schůzi sněmovny, na které by poslanci měli projednat služební zákon

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na mimořádné schůzi sněmovny, na které by poslanci měli projednat služební zákon | Zdroj: ČTK

Prosadit změnu se koalici dnes nepodařilo. TOP 09 požádala v podvečer o přestávku na jednání klubu, která se protáhne až do konce jednacího dne. Postoj TOP 09 a ODS ale projednávání předlohy a tím i jmenování vlády designovaného premiéra Bohuslava Sobotky neohrozí.

Vládní koalice má na schválení programu potřebnou většinu. Za TOP 09 postup dolní komory kritizuje především šéf jejích poslanců Miroslav Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Radiožurnálu byl předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD. O služebním zákoně mluvil také komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček

„Vyjdete vstříc pobuřujícím názorům a chování prezidenta republiky a ve spolupráci s ním budete v prvním čtení nepřímo novelizovat lustrační zákon,“ prohlásil.

Nový předseda ODS Petr Fiala řekl, že se sněmovna mimořádně sešla, aby se Andrej Babiš z hnutí ANO mohl stát ministrem, a mění zákony, aby vyhověla jednomu člověku.

Babiš by měl totiž kvůli údajné spolupráci se Státní bezpečností problém získat čisté lustrační osvědčení, bez kterého by se podle lustračního zákona ministrem stát nemohl.

Poslanci jednají o služebním zákonu. Vycházejí tím vstříc prezidentově podmínce

Číst článek

Zástupci koaličních stran ale argumenty opozice odmítají a na jejich straně jsou i komunisté. „Přijetí služebního zákona nemá vůbec nic společného s lustračním zákonem. Lustrační zákon platí,“ ujišťuje šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Lustrační zákon byl zaveden po pádu komunismu ve snaze ochránit veřejnou správu před vlivem Státní bezpečnosti. Všichni ministři všech kabinetů tak dosud museli mít lustrační osvědčení. Požadoval ho i současný prezident Miloš Zeman. Problematiku by ale podle něj měl do budoucna vyřešit právě služební zákon.

Návrh služebního zákona skutečně lustrace neřeší, ale řeší je doprovodný zákon, který požaduje čisté lustrační osvědčení od vysokých státních úředníků, ale už ne od ministrů.

„Vytváříte privilegium pro politickou třídu. Ministr nebude muset mít lustrační osvědčení, ale ředitelé pod ním ano. Správné je, aby lustrační osvědčení měli všichni,“ varoval Fiala.

Návrh služebního zákona se podle koalice bude ještě měnit. Sněmovna bude proto hlasovat o prodloužení doby na jeho projednání ve výborech ze standardních 60 na 90 dní.

„Když tam bude 90 dní na druhé čtení a 30 dní v Senátu, tak se za těch 120 dnů zákon dopracuje tak, aby byl k použití a splnil kritéria, která požaduje jak Evropská unie, ale která zejména požadujeme my, kteří přicházíme se státní službou do praxe,“ domnívá se předseda Senátu za ČSSD Milan Štěch.

Kandidáti na ministry | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme