V Bangkoku a okolí platí výjimečný stav, opozice chce v protestech pokračovat

V desetimilionovém thajském Bangkoku platí prvním dnem celkem 60denní výjimečný stav. Kabinet tak chce zabránit šíření protivládních demonstrací, které trvají už dva měsíce. V případě potřeby může zakázat vycházení nebo část města uzavřít. Opozice s vyhlášením výjimečného stavu nesouhlasí a tvrdí, že bude v protestech pokračovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vůdce protivládních demonstrantů v Thajsku Sutchep Tchaugsuban

Vůdce protivládních demonstrantů v Thajsku Sutchep Tchaugsuban | Zdroj: ČTK

Vůdce demonstrantů Sutchep Tchaugsuban se obává zásahu armády. „Je snad správné vyhlásit výjimečný stav? Zasáhnou proti nám silou!“

Vicepremiér Surapong Tovičakčaikul ale ujištuje, že vláda proti svým odpůrcům sílu nepoužije. „Vláda bude přistupovat k demonstrantům v souladu s mezinárodními standardy. K rozehnání protestů nebudeme používat zbraně.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O výjimečném stavu v Thajsku mluvil ve vysílání Radiožurnálu český velvyslanec v Bangkoku Vítězslav Grepl

Protestující od minulého týdne blokují centrum thajského hlavního města.

„Na dvaceti nejdůležitějších křižovatkách jsou stále bariéry, které znemožňují průjezd soukromých vozidel, což mimořádně komplikuje dopravu,“ popsal aktuální situaci český velvyslanec v Bangkoku Vítězslav Grepl.

„Městem se také nadále pohybují tisícová protestní shromáždění, která hlasitě dávají najevo odpor proti současné vládě a na mnoha místech protestující obléhají vládní budovy, včetně ústředí policie, sídla vlády nebo i ministerstva obrany,“ dodal.

Grepl upozornil, že demonstrace vypadají jako veřejná zábava, kde hraje hudba a lidé se živě baví, což může být zvláště pro cizince matoucí, protože to budí dojem, že nejde o nic nebezpečného.

„Bombové útoky z minulého týdne, které připravily o život jednoho člověka a přes 70 dalších zranily, svědčí o něčem jiném,“ varoval velvyslanec. Situace se navíc rychle mění. Napětí v zemi může zhoršit i útok na jednoho z vůdců provládního hnutí, kterého před jeho domem postřelili neznámí útočníci.

Mohutné demonstrace v thajském Bangkoku trvají už dva měsíce | Foto: ČTK/AP

Česká ambasáda podle Grepla stav v thajské metropoli pečlivě sleduje a informace sdílí na svých webových stránkách. Veřejná doprava i provoz památek ve městě fungují zatím normálně.

Kvůli rozsáhlým bezpečnostním opatřením ale může být doprava pro turisty komplikovaná. Řešením může být ubytování v blízkosti nadzemní dráhy. Samozřejmostí je pak vyhýbat se demonstracím.

Protivládní aktivisté a opozice v Thajsku už dva měsíce žádají odstoupení premiérky Jinglak Šinavatrové, ta to ale odmítá a vyhlásila předčasné volby na 2. února.

Ondřej Himmer, Kateřina Procházková, Simona Bartošová, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme