V Kladně chystají stavbu dřevěné tržnice, kde se bude prodávat ovoce a zelenina

Žádné levné oblečení ani hračky. Naopak čerstvá zelenina, ovoce nebo sadba od českých pěstitelů by měla být k dostání v nové tržnici, která má vyrůst v Kladně na náměstí Svobody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmářské trhy

Farmářské trhy | Foto: Ladislav Bába

Tržiště na náměstí Svobody bývalo, radnice ho ale nechala zrušit. Nechtěla nevzhledné stánky s levným zbožím všeho druhu, které nahradily původní prodejce zeleniny a ovoce.

„Strašně to tu chybí. I mléčné produkty a další, co vidíte v zahraničí,“ říká jedna z místních obyvatelek.

Stánky by se teď mohly do centra města vrátit. Ale pouze se zeleninou nebo regionálními výrobky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané kryté tržnici, kterou postaví v Kladně, natáčela reportérka Kateřina Havránková

Město chce postavit dřevěnou zastřešenou tržnici, která bude vzhled jednotlivých stánků sjednocovat. Místa pak bude Kladno jednotlivým prodejcům pronajímat.

„Myslíme si, že sortiment by měl být takový, jako je na klasických tržnicích po celém světě. Zejména ovoce, zelenina, sazenice a podobné záležitosti sezonní,“ říká primátor Kladna za ODS Dan Jiránek.

Nápad postavit dřevostavbu je ale podle něj teprve na začátku a než ho město uskuteční, uplyne minimálně několik měsíců.

„Architektonická soutěž bude tuším 15. února. Nevím, jak dlouho bude trvat hodnocení, ale předpokládám, že v březnu bude znám vítěz. Pak se s ním nějakou dobu bude jednat o ceně, bude se zpracovávat projekt,“ vysvětluje postupné kroky primátor Jiránek.

Farmářské thrhy, italské dny na naměstí Jiřího z Poděbrad | Foto: Filip Jandourek

Jak dlouho bude tvorba projektu i samotná stavba trvat, si netroufá odhadnout. „Vůbec žádnou představu nemám, protože dřevostavbu jsme nikdy nezadávali,“ dodává.

Výhodou dřevěné tržnice bude to, že půjde snadno postavit a snadno složit. Bude to tak stavba dočasná, což usnadní i vydání stavebního povolení.

V minulosti mělo na místě vzniknout třeba multifunkční centrum, zastupitelstvo se ale na konkrétním projektu neshodlo. Už několik let město shání investora, který by splnil podmínky územního plánu města.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme