Odškodnění za trestní stíhání roste. Loni dostali poškození 75 milionů

Stát loni zaplatil téměř 75 milionů korun jako odškodnění za trestní stíhání. Počet náhrad i jejich výše oproti roku 2012 vzrostla. Nejvíce peněz dostali poškození za morální újmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chodba věznice (ilustrační foto)

Chodba věznice (ilustrační foto) | Foto: Vězeňská služba ČR

Za chyby justice vyplatil stát jen loni 75 milionů korun. To je o třetinu více než v roce 2010. Od té doby se navíc i zdvojnásobil počet lidí, kteří se domáhali na ministerstvu spravedlnosti odškodného.

„Může s tím souviset i to, že se lidé daleko více naučili žádat o odškodnění a navíc se změnila pravidla odškodňování v tom, že se ve větší míře odškodňuje takzvaná nemajetková újma, a ta je rozhodně zajímavější než jenom prostý ušlý výdělek,“ interpretuje nárůst počtu žádostí o odškodnění předseda Soudcovské unie ČR Tomáš Lichovník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co je za nárůstem justičních omylů, vysvětloval předseda Soudcovské unie Tomáš Lichovník

Tento trend navíc podporuje nový občanský zákoník, který začal platit v novém roce. Podle Lichovníka je však přesná interpretace nárůstu počtu žádostí o odškodnění na pracovníci ministerstva spravedlnosti, do jejichž kompetence tato agenda spadá.

„V roce 2013 bylo vyplaceno odškodnění za trestní stíhání v 1016 případech. Z toho šlo 18,5 milionu korun jako satisfakce za nemajetkovou újmu způsobenou trestním stíháním,“ konkretizuje mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová.

Průměrná výše odškodnění za den nezákonné vazby se pohybuje v rozmezí od 500 do 1500 korun za nemajetkovou újmu. „Zcela to závisí na individuálním posouzení každého případu,“ upřesňuje Čechová. S tím souhlasí i Tomáš Lichovník.

„Musí se přihlížet k osobním poměrům toho každého jednotlivého člověka, protože přeci jenom je trochu něco jiného, jestliže je vzat do vazby dosud bezúhonný člověk, kterému to může zničit postavení, zničit zaměstnání, třeba i rodinu, a něco jiného je, jestliže je vzat do vazby nezákonně několikrát trestaný recidivista,“ vysvětluje Tomáš Lichovník individuální rozdíly.

„V případě doložení ušlých zisků může ještě dotyčný žádat o jejich nahrazení a dále také o úhradu nákladů obhajoby,“ dodává mluvčí.

O náhradu za nezákonnou vazbu už požádali i exposlanci Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa. Ti byli vězněni v souvislosti údajného podplácení zhruba měsíc. Po ministerstvu spravedlnosti žádají po čtyřech milionech korun.

Pavel Křivka, Marína Dvořáková, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme