Pardubický kraj nakonec Střední strojírenskou školu v Třemošnici zachová

Město Třemošnice, centrum strojírenské výroby na Chrudimsku, o studenty nepřijde. Pardubický kraj nakonec ustoupil tlaku rodičů, studentů i firem, tamní strojírenskou školu zachová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklad hutního materiálu

Sklad hutního materiálu | Foto: Tomáš Adamec

Střední strojírenská škola v Třemošnici vyučuje více než stovku studentů. Pardubický kraj ji chtěl převést do Chrudimi a Pardubic, a to by znamenalo zánik jediné střední školy s dlouholetou tradicí v tomto městě.

Učitelé, studenti a rodiče změnu vítají. „Tak je to hlavně dobře, že nemusíme přestupovat, protože většina studentů by stejně nešla do Chrudimi,“ řekl student Aleš Navrátil. Oddechli si taky učitelé, protože o práci nepřijdou. Budou moci nabrat nové studenty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Střední strojírenská škola v Třemošnici nakonec zůstane. Pardubický kraj ustoupil tlaku studentů a rodičů. Víc v reportáži Ondřeje Wolfa

„Uvidíme podle přihlášek, ale co máme signály, tak to vypadá velmi dobře,“ říká ředitelka Jana Sýkorová.

Do boje o záchranu technické školy se pustily místní strojírenské firmy. Učiliště je pro ně zdrojem kvalifikované pracovní síly.

„Já to beru, že záchrana učiliště byl pro nás prvořadý krok, protože pro náš region je to opravdu významný zdroj, a v současné době z těch 850 zaměstnanců, které máme, téměř dvě stě jsou absolventi učiliště v Třemošnici,“ potvrdil ředitel jedné z firem Miloslav Pavlas.

To, že škola v Třemošnici zůstane, ale vyjde firmy draho. Lákat nové žáky chtějí na stipendia a zvažují další podporu. „Tím, že jsme razantně vstoupili do boje o záchranu, tak jsme samozřejmě připravili i další kroky,“ dodal Pavlas.

Hlavní břemeno odpovědnosti za ekonomický stav ale ponese Pardubický kraj, který dal škole další šanci.

„My jsme se dohodli, že bude ustavena společná pracovní skupina a zkusí do 31. 8. navrhnout systém, který třeba bude obsahovat prvky toho německého a rakouského modelu duálního vzdělávání, tedy zintenzivnění spolupráce mezi soukromým sektorem a jednotlivými školami,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Počet škol, které chtěl kraj pospojovat, se postupně snižuje. V Třemošnici budou muset firmy společně s pedagogy najít řešení, jak školu udržet v příštích pěti letech v provozu.

Nikola Bojčev, Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme