Ženy ze startovacích bytů Charity Ostrava dostanou nové tréninkové centrum

Ztráta bydlení, azylový dům, startovací byt. Takovou cestu musely ujít ženy z Charitního střediska svaté Lucie v Ostravě-Vítkovicích. A jednoduché to nebudou mít ani v budoucnu. Všechny tamní obyvatelky se totiž musí po dvou letech postavit na vlastní nohy. Každou volnou chvíli se proto učí vařit, šít nebo pracovat s počítačem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovní materiál švadlen.

Pracovní materiál švadlen. | Foto: Tomáš Adamec

Zatím mohou trénovat jen v miniaturní místnosti, už brzy se ale dočkají velkého tréninkového centra přímo v suterénu ředitelství ostravské charity.

Rodačka z Krnova Martina Damová neměla po rozvodu kam jít, chvíli s dětmi přespávala u sestry, pak v azylovém domě. V Charitním středisku svaté Lucie v Ostravě-Vítkovicích žije se třemi školáky už skoro rok.

Často se z něj ozývá vrčení šicího stroje. „Je to šití polštářků, kabelek, různé vyšívání, někdo třeba neumí vařit, tady se to všechno naučí. Jenže jsou tady malé prostory,“ říká sociální pracovnice Petra Hořínková.

Přehrát

00:00 / 00:00

V charitním středisku natáčela reportérka Jana Jeckelová

„Pomáhá jim to zlepšit péči o domácnost, o děti. Učí se spravovat oděvy,“ doplňuje, zatímco se dívá pod ruce další obyvatelce startovacího bytu, které neřekne jinak než paní Martinko, a trpělivě ji učí šít.

„Náš minimalistický prostor je rozčleněn na tři díly. Musí se to skloubit. Když je nácvik na počítači, nemůže být šití a naopak,“ konstatuje Hořínková.

Ředitel ostravské charity Martin Pražák ukazuje nákres budoucích tréninkových prostor. „Po levé straně je dílna s keramickou pecí. Nabídneme například možnost naučit se vařit,“ vypočítává.

K tomu, aby se nákres stal skutečností, bude ostravská charita potřebovat až dva miliony korun, půl milionu už na rekonstrukci získala díky letošní Tříkrálové sbírce. Proměna suterénu ředitelství by měla být hotová do konce roku.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme