Nejnebezpečnější sjezd Hahnenkamm bude postrádat své obvyklé kouzlo

Je jedno, jestli jde o Jizerskou padesátku, váš oblíbený kopec, na kterém rádi lyžujete a teď to nejde, anebo slavný Hahnenkamm. Právě i s vyhlášeným sjezdem Světového poháru v Kitzbühelu jsou tuto zimu problémy kvůli nedostatku sněhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dojezd sjezdové trati Hahnenkamm

Dojezd sjezdové trati Hahnenkamm | Foto: www.kitzbuehel.com

Nejnebezpečnější závod sezóny se dnes nakonec pojede, ale bude postrádat své obvyklé kouzlo.

„Utratili o hodně milionů víc. Trajekční finiš nahazovali s pomocí vrtulníků, ale ty stovky letů byly zbytečné, protože nakonec se přes to jezdit nebude,“ upozorňuje český šéftrenér Tomáš Bank na to, že Hahnenkamm bude kvůli nucenému odklonu trati mírnější a méně nebezpečný než obvykle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnebezpečnější závod sezony bude postrádat své obvyklé kouzlo

Ale pro Kitzbühel je důležité, aby se jelo, ať už je to kudykoli. Reklamní hodnota závodu je taková, že stovky obrátek dvou vrtulníků, které sítěmi shazovaly sníh na zelenavé stráně, jsou proti tomu pakatel a v rozpočtu se spolehlivě ztratí.

Třídenní závody vydělají regionu 37 milionů eur a stojí ani ne 7 milionů i s letošními mimořádnými výdaji na záchranu Světového poháru. To, proč je Hahnenkamm nejuznávanějším sjezdem zimy, bude ale tentokrát chybět.

„Není zahrnuta poslední odkloněná pasáž od Hausbergu, což je to nejbrutálnější, co může člověk na lyžích zažít. Člověk lyže neovládá a neví, co se s nimi děje. Musí to tam prostě nakulit a doufat, že vyjede a bude mít lyže na nohou v tom správném směru,“ tvrdí o vyhlášené pasáži Ondřej Bank, který se ale závodu nezúčastní a před olympijskými hrami v Soči bude šetřit síly.

„Ondra už má svůj věk a každý trénink ho šíleně bolí. Kdyby jel sjezd tady i ve Svatém Mořici, tak by neměl jediný den volna a na olympiádě by byl úplně mrtvý,“ zdůvodňuje neúčast nejlepšího českého sjezdaře jeho bratr a trenér Tomáš.

Slavný tyrolský sjezd, který rok co rok na dálku sleduje kolem půl miliardy diváků, se sice uskuteční, ovšem tentokrát bez české účasti.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme