Technický sníh je rychlejší a zrádnější, nabádá lyžaře k opatrnosti horská služba

Horská služba upozorňuje, že na technickém sněhu by si lidé měli dávat větší pozor. Je totiž rychlejší a tvrdší než ten přírodní, a zranění tak mohou být vážnější. Zároveň je podle horské služby třeba, aby lidé nezapomínali na ochranné přilby a chrániče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cvičná louka ve ski areálu v Zadní Telnici na Ústecku

Cvičná louka ve ski areálu v Zadní Telnici na Ústecku | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Na sjezdových tratích z drtivé většiny leží pouze technický sníh, který je rychlejší. Je proto třeba dávat velkou opatrnost, protože pády na tuto tvrdou podložku mají daleko horší následky než do nějaké sněhové peřiny,“ vysvětluje náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Horská služba zároveň nabádá, aby lidé nosili ochranné přilby a chrániče. Dnes například záchranáři v areálu Dolní Morava v Jeseníkách museli ošetřovat těžká zranění lyžaře, který helmu neměl, proto byla jeho zraněné vážnější.

Pětadvacetiletý lyžař při pádu v plné rychlosti vylétl mimo sjezdovku. Záchranáři ho podle Michala Klimeše museli letecky přepravit do nemocnice v Olomouci:

„Měl několikačetná zranění na hlavě, chvíli byl v bezvědomí. Dále bylo podezření na zlomeninu stehenní kosti a na poranění bederní páteře. Vzhledem k závažnosti jsme po prvním ošetření a zafixování zavolali leteckou záchranou službu.“

V Tyrolsku na západě Rakouska se dnes také zranil český snowboardista. Spolu s dalším lyžařem se vydali mimo sjezdovku a strhli lavinu, která jednoho z nich zasypala. Díky speciálnímu batohu do lavin se podařilo muže včas vyprostit a vrtulník ho převezl do nemocnice.

Matěj Skalický, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme