Zástupci syrské vlády a opozice v Ženevě jednají o budoucnosti země

Ženevská konference o Sýrii dnes vstupuje do klíčové fáze. Obě strany začnou jednat o budoucnosti země, kterou už tři roky sužuje občanská válka. Na stole budou i velmi kontroverzní témata, vznik přechodné vlády a také budoucnost prezidenta Bašára Asada.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci syrské opozice v Ženevě s transparenty: „Žádáme spravedlnost“ a „Přestaňte pozorovat, začněte jednat“

Příznivci syrské opozice v Ženevě s transparenty: „Žádáme spravedlnost“ a „Přestaňte pozorovat, začněte jednat“ | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

„Pokud si někdo myslí, že jsme sem přijeli proto, abychom mu předali klíče od Damašku, ten se plete. Své sny musí nechat před jednací místností,“ vzkázal před schůzkou opozici druhý muž syrské diplomacie Faysal Mekdad.

Dnešní jednání by mělo navázat na dva roky staré závěry mírové konference, která předpokládala vznik přechodné vlády s účastí opozice. Ta na tomto závazku, stejně jako světové společenství, trvá. Oficiální syrská strana ale jakékoliv podmínky pro jednání odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ženevské mezinárodní jednání o Sýrii okomentoval ve vysílání Radiožurnálu arabista Jan Čuřík

Opozice totiž požaduje odchod prezidenta Asada z čela země. Jen tak se může podílet na přechodné vládě. S tím ale syrský režim zásadně nesouhlasí. „Bašár Asad je prezidentem Sýrie do doby, než lidé řeknou něco jiného. Je jen na Syřanech samotných, jak se rozhodnou, a nikdo nám nebude nic diktovat,“ uvedl Mekdad.

Arabista Jan Čuřík je proto k výsledkům konference velmi kritický. Podle něj jsou probíhající jednání odtržená od reality a nemají valný význam pro vývoj situace v Sýrii: „Já si troufám říct, že v roce 2014 Bašár Asad a jeho režim nemůže skončit na základě politických dohod.“

„Jednání jsou snahou o kupování času, řekl bych především ze strany režimu. O situaci a vývoji situace v Sýrii nerozhodují ženevská jednání, ale poměr palebné síly v terénu. Poměr palebné síly je v současné době ve prospěch vládní armády a z tohoto pohledu je to pouze kupování času, které umožní vládní armádě dále zasahovat způsobem, jakým zasahuje,“ dodává Čuřík.

Řešit by se měla i otázka politických vězňů

Sporným bodem mírových jednání zůstává také osud politických vězňů. Opozice předala zástupcům vlády seznam vězněných, ta jej ale zpochybnila. Seznam čítá 47 tisíc jmen, včetně 2,5 tisíc žen a dětí.

„V první řadě by měly být puštěni na svobodu ženy a mladiství,“ tlumočil požadavek opozice vyjednavač Brahímí. Druhý muž syrské diplomacie ale jména na seznamu zpochybnil. „V syrských věznicích žádné děti nejsou, jsou to pomluvy,“ řekl Mekdad.

Syrské město Homs je kvůli občanské válce v zemi v troskách | Foto: Reuters

Zároveň vyzval, aby i druhá strana předložila seznamy a počty lidí, které drží v zajetí nejrůznější ozbrojené skupiny. Opozice slíbila, že se jména pokusí dát dohromady. Ne na všechny povstalecké skupiny ale mají její představitelé vliv.

Syrská vláda mezitím ústy Mekdada slíbila, že umožní ženám a dětem opustit obléhané město Homs. Mírová konference v Ženevě tak přinesla první výsledek, i když v jeho interpretaci se syrská opozice a vláda zásadně liší.

Británie chystá plán na přijetí nejzranitelnějších syrských běženců

Číst článek

„Ujišťuji vás, že pokud to ozbrojení teroristé umožní, mohou všechny ženy a děti z Homsu odejít. A nejen to - poskytneme jim ubytování, lékařskou péči a vše potřebné,“ prohlásil Mekdad.

Opozice slíbila klid zbraní. Vzbouřenci ovládaný Homs blokuje armáda už rok a půl. V nejbližších dnech by tam mohly vjet konvoje s humanitární pomocí. Vládní vyjednavači kritizují opozici, že se zajímá jen o osud jednoho jediného města a nikoliv celé země.

Jaromír Marek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme