V Thajsku zemřel jeden z opozičních lídrů. Situace v Bangkoku je napjatá

Potyčky mezi thajskou opozicí a vládními přívrženci se přiostřují. Jeden z lídrů opozičního hnutí při útoku v Bangkoku zemřel, dalších devět lidí je zraněných. V thajské metropoli už druhý den stovky demonstrantů blokují volební místnosti, ve kterých se měly 2. února konat volby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thajská opozice se vydala k další volební místnosti v centru Bangkoku, aby ji zablokovala

Thajská opozice se vydala k další volební místnosti v centru Bangkoku, aby ji zablokovala | Zdroj: Reuters

„Jsem ze včerejšího útoku opravdu smutný. Naše demonstrace jsou klidné, a přesto jsme byli takto napadeni. Bylo to strašné. Nehodlám takové věci snášet,“ řekl o útoku na lídra opozičního hnutí Suthina Taratina jeden z demonstrantů.

Taratina zastřelil při potyčce jeden z členů provládního hnutí, známého jako červené košile. A to v reakci na to, že opozice zablokovala volební místnosti, ve kterých začaly předčasné volby.

45 z 50 volebních místností v Bangkoku je od neděle blokováno. Opozice tak chce dosáhnout zrušení předčasných voleb, které jsou naplánované na 2. února.

V desetimilionovém Bangkoku a přilehlých provinciích platí od 22. ledna výjimečný stav. Kabinet ho vyhlásil ve snaze zamezit šíření protivládních demonstrací. Opozice nesouhlasí a v protestech se rozhodla pokračovat i nadále.

Protivládní aktivisté v Thajsku už dva měsíce žádají odstoupení premiérky Jinglak Šinavatry, ta to ale odmítá a vyhlásila předčasné volby.

Thajští protivládní aktivisté už si vynutili uzavření většiny volebních místností v Bangkoku | Foto: Reuters

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme