Trh fúzí a akvizic v Česku ožívá. Objem transakcí se loni rekordně zvýšil

Počet nákupů a slučování firem na českém trhu se v loňském roce výrazně zvýšil. Během uplynulých dvanácti měsíců vzrostla i hodnota zveřejněných transakcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza, finance

Burza, finance | Foto: Free Digital Photos

Celkový objem fúzí a akvizic v Česku byl loni rekordní. Podle deníku E15, který se odkazuje na statistiky agentury Mergermarket, přesáhl 6 miliard eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zvětšení objemu fúzí a akvizic v české ekonomice mluvil Jan Beneš

Největší podíl na tomto nárůstu měly dva obchody. Zaprvé prodej části české Telefoniky. Dvoutřetinový podíl do španělské mateřské společnosti koupila za 2,5 miliardy eur finanční skupina PPF.

Druhou zásadní transakcí byl přesun Net4Gas od německé energetické firmy RWE do skupiny fondů vedených pojišťovnou Allianz. Hodnota obchodu přesáhla 1,5 miliardy eur.

Chuť k investicím a dostatek kapitálu

Prodej firem na českém trhu ožívá, protože majitelé zdejších společností postupně překonávají dopady recese, která byla a stále ještě je v některých evropských zemích. Nebojí se investovat a snadněji vyhledávají kapitál.

Petra Wendelová ze společnosti EY už dříve naznačila, že český trh s fúzemi a akvizicemi čeká nejlepší výsledek za poslední čtyři roky:

Fúzi ekonomové vnímají jako proces slučování dvou a více ekonomických subjektů do jednoho funkčního celku, akvizice představuje ekonomické a právní převzetí ekonomické jednotky.

„Současně dochází k odchodu některých zahraničních investorů, kteří investovali do České republiky v první vlně po kuponové privatizaci. A tyto pozice velmi často nahrazují firmy české.“

České společnosti při loňských transakcích ovládly hned deset největších obchodů. Podle deníku E15 jasně vévodí celkovému počtu transakcí, a to z 54 procent. Na hodnotě transakcí se ale podílejí jen osmi procenty.

Chuť zdejších podniků k investování podporuje dostatek kapitálu. Mají buď hodně vlastních peněz, nebo si také více půjčují o bank. Navíc velcí zahraniční investoři dávají přednost jiným trhům než těm ve střední Evropě. To je podle odborníků jedna ze zásadních změn oproti minulosti.

Atraktivní investiční oblasti

Podle dřívější analýzy společnosti EY se o největší počet transakcí za loňském první pololetí postaraly firmy z oblasti výroby. Následuje sektor služeb a nemovitostí.

Atraktivní byly oproti minulosti také informační technologie a chemický průmysl. Významným obchodem mezi českými investory byl i nákup Středoslovenské energetiky Energetickým a průmyslovým holdingem.

Další velký obchod je také z energetiky. Litvínovská uhelná koupila od společnosti ČEZ Elektrárnu Chvaletice.

investice | Foto: Stock Exchange

Jan Beneš, Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme