Podmíněné tresty rozdal novojičínský soud bývalým zastupitelům Hladkých Životic

Třináct bývalých zastupitelů Hladkých Životic na Novojíčínsku dostalo tříleté tresty za nevýhodný prodej obecních pozemků. Zastupitelé podle soudu poškodili vesnici o více než 8 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okresní soud

Okresní soud | Foto: Ladislav Bába

„Požadujeme po státu změnu vyššího územního celku Beskydy. Pokud stát nebude respektovat splnění našich podmínek, budeme se se státem soudit,“ řekl před 10 lety tehdejší starosta Hladkých Životic Jaroslav Petržela, kterého tak znalo celé ministerstvo dopravy.

Vší silou bojoval za to, aby vesnice měla co nejvíce výhod kvůli stavbě dálnice. Nakonec se všechno obrátilo proti němu. Tříletý podmíněný trest, k tomu pokutu 300 tisíc korun a obžalobu za machinace s parcelami jednoznačně odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu zastupitelů natáčel redaktor Martin Knitl

„Z mého pohledu je zavádějící, nesmyslná a účelová. Rozhodnutí zastupitelstva bylo transparentní. Počkáme až do konečné fáze,“ reagoval Petržela.

Vesnice dostala od státu pozemky, které před osmi lety zastupitelé v Hladkých Životicích obratem ruky nabízeli k prodeji a stavbě domků. Za pouhých 5 korun za metr čtvereční, to je aspoň 50krát méně v porovnání s tehdejšími tržními cenami.

Obrovského rozdílu si podle soudu musel všimnout každý. Na tomto případu je mimořádné, že na lavici obžalovaných skončili všichni, i ti, kteří při rozhodování jenom zvedali ruce a neměli z toho žádný osobní prospěch.

Tříleté podmíněné tresty komentovat nechtěli. Ani to, že si dům na laciné parcele postavil sám tehdejší starosta. Pouze Karel Krkoška trest přijal a nikam se odvolávat nebude. Je teď členem obecní rady:

„K soudu se nechodí pro spravedlnost, ale pro rozsudek. A s tím jsem spokojený. Myslím si, že je to přiměřené.“

Pod domy jsou obecní pozemky

Současná nezávislá starostka Hladkých Životic Irena Ravčuková dodnes řeší následky. Jak říká, všichni, kteří za levné pozemky obci zaplatili pod svými domy, nemají kvůli porušení zákona vlastně nic.

„Ti lidé, i když mají úvěry a hypotéky, mají postaveno na obecním. Samozřejmě my uděláme vše proto, abychom toto uvedli na pravou míru, aby lidé mohli klidně spát,“ dodává starostka.

Nestává se často, aby téměř celé zastupitelstvo skončilo u soudu. A už vůbec ne, aby všichni už měsíc věděli, že jsou vinni a výši trestu se dozvěděli až dodatečně. Soudce totiž při čtení verdiktu loni v prosinci zkolaboval a přijela pro něj záchranka.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme