Britská královna Alžběta II. bude muset šetřit, vloni překročila schválený rozpočet

Britská panovnice Alžběta II. možná bude muset Buckinghamský palác otevřít víc veřejnosti a pro komerční účely. Právě to královně doporučil parlamentní výbor pro kontrolu veřejných výdajů. Královna totiž vloni překročila rozpočet schválený parlamentem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královna Alžběta II.

Královna Alžběta II. | Zdroj: Reuters

Panovnice vloni nevystačila s částkou 31 milionů liber ze státního rozpočtu. Musela sáhnout do nouzového fondu pro dalších 2,3 milionu. Ještě v roce 2001 bylo na tomto účtu 35 milionů liber, teď zbývá poslední milion.

V Británii platí nová pravidla, díky nimž mají poslanci daleko větší přehled o hospodaření královské rodiny a hlavně vykonávají dozor.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech s peněži, do kterých se dostala britská královna, informoval zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii Jiří Hošek

„Deník Independent k tomu vtipně poznamenal, že když se v roce 1642 poslanci pokusili regulovat příjmy krále Karla I., vedlo to k prvním bojů v anglické občanské válce,“ připomněl zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii Jiří Hošek.

Královna by měla podle britských poslanců nejen více šetřit, ale také tvořit nějaké příjmy.

„Královna může získat vyšší příjmy od návštěvníků Buckinghamského paláce. Tahle nemovitost je pro veřejnost otevřená jen 78 dnů v roce a může se pochlubit jen půl milionem návštěvníků. Pro srovnání londýnský Tower ročně navštíví přes dva miliony lidí,“ řekla ve vysílání BBC předsedkyně parlamentního výboru pro kontrolu veřejných výdajů Margaret Hodgeová.

Připomněla také, že řada nemovitostí je zastaralá, potřebuje opravy a modernizaci. Bojlery v Buckinghamském paláci jsou 60 let staré, spotřebují ohromné množství elektřiny. Například spotřeba plynu stoupla u dvora v loňském roce o 14 procent.

Buckinghamský palác, jehož reprezentační prostory jsou letos přístupné do 29. září. | Foto: Jaroslav Beránek

Ještě přísnější by ke královně byli britští republikáni, strana odpůrců monarchie. Vadí jim, že se nezkoumaly třeba výdaje na ostrahu královské rodiny nebo že se blíž neprověřovaly příjmy z vévodství cornwallského a lancasterského, kterého vytvářejí finanční prostředky pro panovnici a jejího nejstaršího syna.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme