Sportovní spolky nechtějí Lébla jako náměstka pro sport v resortu školství

Bývalý šéf volejbalového svazu Antonín Lébl se nezamlouvá sportovním svazům jako kandidát na pozici ministerského náměstka pro sport. Lébla navrhuje budoucímu šéfovi resortu školství Marcelu Chládkovi z ČSSD hnutí ANO. S tím ale nezávisle na sobě nesouhlasí Český volejbalový svaz a Česká obec sokolská.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy | Foto: Filip Jandourek

Podle nich měl Lébl ve svazu i ve svém podnikání problémy kvůli neprůhlednému hospodaření. V novém úřadu by prý mohl zneužít své kompetence.

Antonín Lébl se zatím k případu nevyjádřil. Českému rozhlasu vzkázal, že se potřebuje s výhradami sportovců nejdříve seznámit.

Náměstek pro sport má být pod dohledem náměstka pro ekonomiku, hlavní rozhodování zůstane na ministrovi. Budoucí ministr školství prý o konkrétních jménech rozhodne až po uvedení do úřadu:

„Co se týká konkrétně pozice náměstka pro oblast sportu, chtěl bych ho po svém jmenování prokumunikovat i se zástupci odborné veřejnosti, to znamená s Českým olympijským výborem i s dalšími lidmi, kteří se pohybují v oblasti sportu.“

Soudní spor s volejbalisty i Sokolem

Český volejbalový svaz na Lébla podal žalobu za nezákonné obohacování. „Tam je celkem deset soudních sporů, navazuje jeden na druhý. První dva jsme pravomocně vyhráli a další jsou samozřejmě v řízení. Čeká se na jejich výsledek,“ přibližuje nynější předseda volejbalového svazu Zdeněk Haník.

Soudní spor s Léblem vedou i Sokolové. Česká obec sokolská (ČOS) ve svém prohlášení zmiňuje nedobré zkušenosti s Agenturou Leman, jejímž vlastníkem je právě Antonín Lébl. Agentura se podílela na mediální kampani ke 150. výročí založení Sokola včetně XV. všesokolského sletu v roce 2012. Právníci prý ale smlouvu posoudili jako „nápadně nevýhodnou“ pro ČOS.

„Agentura Leman nesplnila své závazky plynoucí z uzavřené smlouvy, odmítla je splnit a pomocí nejrůznějších právních obstrukcí plnění stále odkládá. Do dnešního dne nebyly tyto závazky vyrovnány,“ dodává starostka ČOS Hana Moučková.

„Kandidaturu člověka, který vede soudní spor s jednou z nejvýznamnějších sportovních, ale i společensky uznávaných organizací v České republice, na post, kde bude v případě zvolení rozhodovat o směřování, fungování a financování celého sportovního prostředí, považujeme za naprosto nepřijatelný střet zájmů,“ vysvětluje.

Klára Bílá, Martin Karlík, krw, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme