V poselství o stavu Unie Obama slíbil podporu ekonomiky a snahu zmírnit sociální nerovnosti

Americký prezident Barack Obama chce zvýšit minimální mzdu a také pozvednout životní úroveň střední třídy. Oznámil to v tradičním poselství o stavu Unie. Chce snížit rozdíly mezi bohatými a chudými a také vytvářet další pracovní a investiční příležitosti. Bude se dál snažit i o větší kontrolu zbraní v rukou občanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama předkládá poselství o stavu unie

Americký prezident Barack Obama předkládá poselství o stavu unie | Zdroj: Reuters

Barack Obama ve svém letošním poselství vsadil na prvním místě na ekonomiku a problémy obyčejných Američanů. V projevu, který tradičně naznačuje, kudy se budou ubírat hlavní kroky vlády v dalším roce, slíbil řadu opatření. Ta by měla na prvním místě zastavit rozevírající se nůžky mezi vrstvami americké společnosti.

Balík opatření by měl otevřít nové příležitosti střední třídě, která nejvýrazněji pocítila hospodářské problémy minulých let. Konkrétní kroky, například zvýšení minimální mzdy, mají vytvořit nová pracovní místa a snížit nezaměstnanost. Zjednodušení daní by mělo přilákat investory a podpořit malý byznys.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní poselství amerického prezidenta Baracka Obamy o stavu unie shrnula zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová.

K tomu všemu ale prezident bude potřebovat souhlas Kongresu, který zůstává hluboce rozdělený. Barack Obama vyzval politiky k dohodě. Zároveň je ale varoval, že má i plán B.

„Kdykoli budu moct podniknout kroky, které dají nové příležitosti americkým rodinám, bez nutnosti další legislativy, nebudu váhat," upozornil prezident Kongres. Republikány ovládanou Sněmovnu reprezentantů zároveň vyzval, aby přijala reformu imigrační politiky, která by ze šedé zóny měla pomoci miliónům přistěhovalců.

Snížit násilí v USA

Ve svém už šestém poselství o stavu Unie se Barack Obama věnoval i snaze snížit násilí ve Spojených státech, a to i přes nedostatek podpory v Kongresu při prosazování kontrolních opatření pro držení střelných zbraní.

Obama v poselství o stavu unie oznámil:
Úmysl zvýšit minimální hodinovou mzdu ze 7,25 na 10,1 dolaru
Odvrátit rostoucí nerovnost mezi Američany
Podpořit drobné střadatele
Zlepšit ekonomickou perspektivu střední třídy
Zavést rychlý internet do škol
Vetovat případné protiíránské sankce
Ještě letos uzavřít věznici na Guantánamu
Podpořit mírový proces na Blízkém východě

„Viděl jsem odvahu rodičů, studentů a policistů v celé této zemi, kteří říkají - my se nebojíme. A mám v úmyslu to zkoušet dál - s Kongresem, nebo bez něj - abych pomohl zastavit další tragédie,“ prohlásil Obama.

Menší část projevu, který trval lehce přes hodinu, věnoval americký prezident zahraniční politice. Ve sporu o íránský jaderný program musí podle něj na prvním místě dostat šanci diplomacie, pokus o prosazení tvrdších sankcí je prý odhodlán vetovat.

Rok 2014, jak Obama slíbil, by zároveň měl přinést dlouho slibované uzavření věznice v Guantánamu na Kubě.

Rok akce

„V příštích měsících uvidíme, kde můžeme společně dál postoupit. Učiňme tento rok rokem akce. Právě to většina Američanů žádá - všichni v této sněmovně se musíme soustředit na jejich životy, jejich naděje, jejich touhy,“ apeloval Barack Obama před oběma komorami Kongresu.

Reakce na jeho projev na sebe dlouho čekat nenechaly. Například republikánská strana a její příznivci některé prezidentem oznámené kroky kritizují jako příliš nákladné.

Málokterý americký komentátor má za to, že i přes hlasitý potlesk a zjevné odhodlání Baracka Obamy uvést alespoň některé plány do života, šlo o přelomový projev. Namísto idealisty, který před pár lety chtěl měnit Washington od základu, z pódia podle nich mluvil pragmatik, který čelí odporu Republikánů i rostoucí nespokojenosti veřejnosti a ví, že úspěch může být už jen to, že vláda vůbec pracuje.

Hlavní otázkou podle pozorovatelů bude, jak a kolik slibů se prezidentovi podaří splnit. To může rozhodnout nejen o osudu důležitých podzimních kongresových voleb ale nakonec i o tom, jakou stopu za sebou Barack Obama v americké politické historii zanechá.

Tradici předkládání zprávy o stavu Unie Kongresu založil 8. ledna 1790 první americký prezident George Washington, a to ve druhém roce svého prvního období.

Michelle Obamová se zdraví s veteránem Cory Remsburgem zraněným v Afghánistánu | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Prezidentovi několikrát tleskali američtí zákonodárci vestoje | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme