Sledovali jsme ONLINE: Premiér Sobotka uvedl do úřadů další ministry své vlády

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD dnes pokračoval v uvádění ministrů do úřadů. Jeho vládu jmenoval prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne. Sobotka poté oznámil, že kabinet požádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru kolem 18. února.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) uvedl do úřadu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka

Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) uvedl do úřadu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka | Zdroj: ČTK

Jako prvního dnes Sobotka doprovodil v osm ráno na pražskou Letnou, kde sídlí ministerstvo vnitra, svého spolustraníka Milana Chovance. Ten oznámil, že chce víc peněz pro policisty a zároveň počítá také s navýšením počtu policistů.

Po půl deváté přišel na řadu nový šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Při nástupu do funkce řekl, že se Česko chce aktivně podílet na transformaci Evropské unie. A musí si také vyjasnit svůj postoj k otázce lidských práv. Zaorálka už první den v úřadu čeká delegace z Arménie.

Pak zamířil premiér Sobotka do Dejvic na resort obrany, který převzal Martin Stropnický z hnutí ANO. Ten oznámil, že by chtěl v resortu nejprve šetřit. Ve své práci by pak rád navázal na svého předchůdce Vlastimila Picka. Příliš konkrétní ale nebyl, hlavní kroky chce Stropnický představit až v pondělí.

Jeden ze tří lidoveckých členů vlády Marian Jurečka usedl v křesle ministra zemědělství před půl jedenáctou dopoledne. Podle Jurečky je ministerstvo zemědělství tím nejdůležitějším. Na brífinku s novináři oznámil, že chce mimo jiné dokončit pravidla pro udělování dotací z Evropské unie.

Premiér Bohuslav Sobotka (uprostřed) uvedl do úřadu ministra zemědělství Mariana Jurečku (vlevo). Vpravo je odstupující ministr Miroslav Toman. Společně si připili sklenkou mléka | Foto: ČTK

Po něm Sobotka uvedl do úřadu ministra dopravy Antonína Prachaře z hnutí ANO. Nový ministr se zaměří na dálniční spojení s Rakouskem nebo dobudování dálnice D8 do Německa.

Následně se své funkce ujala také ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, rovněž z hnutí ANO. Zaměřit se chce hlavně na problematiku evropských fondů.

„A to je dojednání dohody o partnerství, to znamená to, na co mají jít evropské peníze v letech 14 až 20. A aby byl připraven systém pro průtok peněz do projektů. Ve fondech je druhá priorita, a to je naše povinnost udělat maximum pro minimalizaci nevyčerpaných peněz,“ upřesnila. Dohodu o partnerství musí ministerstvo připravit do 20. dubna.

Jourová působila na ministerstvu už jako náměstkyně. V roce 2006 se ale kvůli korupční kauze Budišov dostala do vazby. Nakonec se ale prokázalo, že je Jourová nevinná. „Prožívám tady velké déjà vu,“ řekla na úvod brífinku s novináři krátce po uvedení do funkce.

Premiér Bohuslav Sobotka (druhý zleva) uvedl do úřadu ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou (vpravo). Vlevo je odstupující ministr František Lukl | Foto: ČTK

Se svým ministerstvem se oficiálně seznámil už také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Jedním z hlavních úkolů Němečka je podle Sobotky připravit systém na zrušení většiny poplatků a snížení DPH na léky.

Následně dnes Sobotka uvedl do úřadu ještě ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou-Tominovou (ČSSD). Za jednu z priorit považuje nová ministryně také rodinnou politiku. „Podporu mladých lidí, aby měli děti, vnímáme jako nedílnou součást důchodové reformy,“ upřesnila Marksová-Tominová.

Do úřadu už premiér uvedl i novou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (za hnutí ANO), ta ve vedení resortu střídá Marii Benešovou (ČSSD), která bude jako poslankyně koaliční strany vládu podporovat ze sněmovny.

Válková uvedla, že chce pokračovat v kurzu nastoleném její předchůdkyní, bude však muset provést zásadnější reformy, na něž Benešová neměla čas. Reformy by měly pomoci obnovit důvěru lidí v právo a spravedlnost.

Nová ministryně uvedla, že se chce zaměřit i na snížení odměn při vymáhání pohledávek. „Myslím, že tedy může ministerstvo spravedlnosti zjednat nápravu relativně rychle“ řekl Válková.

Sobotka pak uvedl do úřadu i ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD).

Mezi svými hlavními cíli v čele resortu dnes Mládek zmínil mimo jiné podporu exportu. Chce se například zaměřit na fungování CzechInvestu.

V energetické otázce, kterou považuje za další stěžejní téma, pak bude prosazovat, aby Evropa přehodnotila přístup k energii z obnovitelných zdrojů. Evropskou komisí plánovaný minimální podíl, který by měla energie z obnovitelných zdrojů tvořit, není podle Mládka pro Českou republiku reálný.

Premiér uvedl do úřadů nové ministry. Na snímku zleva nový ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, premiér Bohuslav Sobotka a odcházející šéf resortu Jiří Cienciala | Foto: ČTK

Bohuslav Sobotka jako první uvedl ve středu do funkcí ministra financí Andreje Babiše (ANO), ministra pro lidská práva a rovné příležitosti Jiřího Dienstbiera (ČSSD) a ministra pro vědu a inovace Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). Zbylé členy vlády uvede premiér do úřadů v pátek.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Sobotkovou vládu ve středu 29. ledna. Česko tak má politický kabinet 95 dní poté, co skončily předčasné volby.

Prioritou bude propojení s Rakouskem a Německem, plánuje nový ministr dopravy

Číst článek

Členové vlády | Foto: Český rozhlas

Policejní prezident Lessy potvrdil svou ochotu rezignovat, oznámil ministr Chovanec

Číst článek

ČTK, ČRo, ak, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme