Napětí mezi částí ODS a mnou spíše narůstalo, říká o svém odchodu Pospíšil

ODS, která si od nedávného kongresu slibuje nový start po loňském volebním debaklu, opouští muž, který patřil k jejím nejpopulárnějším tvářím. Bývalému místopředsedovi Jiřímu Pospíšilovi se na lednovém kongresu nepodařilo obhájit pozici ve vedení strany. Dnes oznámil, že se s občanskými demokraty loučí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Zdroj: ČTK

S nedávným olomouckým sjezdem ODS, kde neuspěl ve volbě prvního ani řadového místopředsedy, ale dnešní rozhodnutí podle Jiřího Pospíšila nesouvisí. Řekl to v rozhovoru pro Radiožurnál.

Vy tento krok zdůvodňujete oboustrannou ztrátou důvěry u části členů a funkcionářů strany. Jak tomu máme rozumět? Vy už nevěříte ODS?

Ty důvody jsou dlouhodobé, není to spojeno s tímto kongresem. Já jsem to včera podrobně vysvětlil panu předsedovi Fialovi, s kterým jsem se potkal předtím, než jsem ten krok učinil. A pan předseda také potvrzuje na svém Twitteru, že se jedná opravdu o dlouhodobé důvody, ne pouze o jeden kongres.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor moderátorky Veroniky Sedláčkové s Jiřím Pospíšilem na Radiožurnálu

Víte, já když jsem byl vyhozen z vlády před rokem a půl a odešel jsem z centrálních orgánů ODS, tak jsem šel do Plzně, tam jsem se postavil do čela kandidátky a vyhrál jsem předem prohrané krajské volby. To znamená, z ODS jsem neodešel. Ale bohužel od doby odchodu z vlády cítím jistou nedůvěru mezi částí ODS a mojí osobou. Je to dáno možná i rozdílným pohledem na některé justiční kroky, které jsem prováděl, ať již personální, anebo třeba máme rozdílný pohled na justiční reformu.

Jiří Pospíšil (*1975)
Vystudoval právnickou fakultu v Plzni. V roce 1994 vstoupil do ODA, od roku 1998 byl členem ODS. Poslancem je od roku 2002. Post ministra spravedlnosti zastával v Topolánkově vládě v letech 2006-09, v Nečasově vládě pak od roku 2010 do června 2012. Od roku 2010 do letošního ledna byl místopředsedou ODS.

A protože cítím, že spíše to napětí narůstalo, než klesalo, a vnímám to i z debat na sociálních sítích a tak dále, tak jsem se po několikadenním rozhodování, během posledních dvou týdnů rozhodl, že v klidu, bez problémů, bez nějakých emocí, křiku stranu opustím. Tedy je to dlouhodobá věc, není to reakce na jeden kongres.

Protože vidíte sama, že už jsem dostal jednou takříkajíc na ústa, byl jsem vyhozen z vlády, a ve straně jsem zůstal. Ale ono když to trvá dlouhou dobu, že máte rozdílné pohledy na určité věci a část lidí vám nevěří, tak si vždycky říkáte, jestli chcete zůstat, nebo radši v tichosti, v klidu odejdete. Já jsem zvolil tu druhou variantu.

Plánujete v dohledné době přestup do nějaké jiné politické strany?

Já nepřebíhám někam jinam. Já jsem odešel ze strany, zůstanu dál opozičním poslancem, nechci přecházet do jiné politické strany a mohu veřejně slíbit, že v horizontu několika let určitě do žádné strany nevstoupím. To tak zkrátka je.

Ale v politice zůstanete?

V politice chci v tuto chvíli zůstat, protože stále cítím silný mandát od svých voličů v Plzeňském kraji. Kdybych ten mandát necítil, pak bych odešel a věnoval se Nadaci Jana a Medy Mládkových nebo jiným svým projektům. Ale protože ta podpora je stále silná, tak v politice chci zatím zůstat.

Jiří Pospíšil odchází z ODS, důvodem je prý ztráta důvěry na obou stranách

Číst článek

A dostal jsem třeba nabídku od Hany Marvanové, budoucí náměstkyně ministryně spravedlnosti, které si velmi vážím, abych externě, bezplatně radil při některých justičních projektech, jako je třeba dopracovávání občanského zákoníku. To jsou témata, která mě zajímají, a těm se chci věnovat. Jinými slovy nechci sedět v parlamentu, brát peníze, ale chci se dál věnovat tématům, na kterých jsem 10 let pracoval.

Veronika Sedláčková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme