Povodňová situace v Anglii by se mohla zhoršit. Pomoci může armáda

Obyvatelům zaplavených oblastí na jihozápadě Anglie by mohla pomoci armáda. Situace v nejhůře postiženém hrabství Somerset by se v dalších hodinách mohla znovu zhoršit. Podle meteorologů zažívají některé části Anglie nejdeštivější leden za posledních 100 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně v Somersetu v jihozápadní Anglii. Odčerpávání vody ze zaplavené oblasti zvané Somerset Levels

Povodně v Somersetu v jihozápadní Anglii. Odčerpávání vody ze zaplavené oblasti zvané Somerset Levels | Foto: Jiří Hošek

„Plníme pytle s pískem, aby se nám voda nedostala do sklepa. Mám tam uskladněné pivo a bez něj bych živnost musela zavřít,“ řekla Českému rozhlasu majitelka hospody Fountain v městě Bridgwater.

Tam má v neděli přijít ještě větší přílivová vlna, než jaká město postihla na začátku ledna.

„Jsem připravená se odstěhovat, protože tohle už nehodlám znovu zažít. Za ten strach to nestojí. Tohle navíc nepřichází od boha, za to může nečinnost lidí,“ uvádí obyvatelka vesnice Fordgate, Italka Maria.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraniční zpravodaj Jiří Hošek natáčel s obyvateli povodní postižených měst v jihozápadní Anglii. Lidé si stěžují na nezájem vlády

Do jejího domku se voda dostala dva roky po sobě. Podobně jako většina místních spílá Maria londýnské vládě, která prý totálně zanedbala péči o koryta řek.

Někteří lidé v hrabství Somerset jsou odříznuti od světa a pro nezbytné zásoby si musí dopádlovat. Starší obyvatelé jsou zásobování pomocí člunů. Nejhůře postižené oblasti odčerpává vodu 65 výkonných pump.

Ministerstvo zemědělství podle obyvatel přestalo bagrovat koryta. Řeky tak udrží mnohem menší množství vody. Obyvatelé postižených míst žádají, aby se úřady vrátily do dávných let, kdy sem po řece připlouvaly lodě a všechny toky patřičně udržovaly.

„Během přílivové vlny mohla voda uniknout zpátky do moře. Teď to není možné. Zaplavení Somerset Levels mělo ochránit města Bridgwater a Taunton před záplavami. Když je teď oblast plná vody, města jsou v přímém ohrožení," říká George, který má v přízemí svého domu taky vodu.

Odhaduje se, že farmářskou oblast Somerset Levels zaplavilo 65 milionů kubických metrů vody. Lokální záplavy trvají už měsíc a premiér David Cameron se k situaci vyjádřil teprve tento týden. Až v pondělí přijel do oblasti na inspekci ministr životního prostředí Owen Paterson a jeho úřad dodal další, dlouho očekávaná čerpadla.

„Vidíte sám, kolik velkých čerpadel je dneska v provozu, snad 10. Normálně běží jen jedna dieselová pumpa. Vody je ale strašné množství. Od minulé soboty jsem se už nedostal támhle do hlavní části vesnice. Lidé se ale chovají úplně fantasticky a pomůžou mi svými čtyřkolkami rozvézt poštu dál," popisuje místní pošťák, jehož malé vozidlo není na jízdu ve vodě a bahně stavěné.

„Tohle je všechno politika. Rozpočet vládní Agentury pro životní prostředí se mezi lety 2010 a 2012 seškrtal o 25 procent. A teď, 5.ledna, tzn. po začátku záplav, oznámili, že propustí 1500 zaměstnanců, včetně povodňových expertů," nechápe labouristický radní ve Fortgate Julian Taylor.

Londýnská vláda bude mít šanci napravit svou reputaci, nově i s pomocí armády. Podle meteorologů má totiž pršet dál.


Zvětšit mapu

Jiří Hošek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme