Strop šternberského sálu je k nerozeznání od pražského metra. Město kachle zpeněží

Přestože ve Šternberku nejezdí metro, chlubí se kachlemi ze zastávek pražské podzemky. Hliníkové výlisky tvoří strop sálu kulturních zařízení, dlouho už se tam ale neohřejí. Město totiž chystá rekonstrukci budovy a napadlo ho, že obložení stropu zkusí zpeněžit. Nápad se dočkal velkého ohlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanice metra Malostranská

Stanice metra Malostranská | Foto: Filip Jandourek

Pohled na strop šternberského sálu městského klubu vás přenese přímo na některou ze stanic linky A, které jsou typické svým obložením. Čtvercové kachle s kruhem uprostřed totiž zdobí i tento strop.

„Výlisky mají s metrem hodně společného, podobnost není čistě náhodná. Pocházejí od společnosti Metrostav, která stavěla metro v 70. letech v Praze a je také částečně podepsaná pod stropní podhled sálu,“ vysvětluje Adam Fritscher z městského klubu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prodeji kachlí ze šternberského sálu městského klubu natáčela redaktorka Monika Tomášková

Když architekti hledali výzdobu stropu, napadlo je obrátit se na pražskou firmu. Hliníkové kachle byly bezbarvé. Odstíny oranžové, zelené a žluté stropu dodali až šternberští učni. Údajně jsou ale také dílem náhody.

„Barvu dostali až tady. Mezi pamětníky se přitom hovoří o tom, že se učňům barvení původně nepodařilo. Kvůli tomu se výlisky potom dobarvovaly, proto tu jsou čtyři různé barvy. V reálu to působí, že se barevnými odstíny cílilo na to, aby strop připomínal interiér pražského metra,“ popisuje Fritscher.

Strop ve Šternberku rozprodávají proto, že sál i celou budovu čeká padesátimilionová rekonstrukce. Součástí domu je i knihovna, která se ale do plánů oprav nevešla. Aby mohli vylepšit i ji, rozhodli se, že zkusí strop zpeněžit. Šternberským se nápad líbí.

„Zdá se mi, že je to dobrý nápad. Lidé tak mohou přispět. Přemýšlela jsem, že si také jednu koupím. Je to čistě proto, abych podpořila nápad a ideu. Pochybuji, že kachličku nějak budu využívat. Prostě je to jen proto, že se mi to zdá jako dobrý nápad, který podpoří opravu knihovny,“ říká maminka Helena, která prochází okolo městského klubu s kočárkem.

Výlisky si lidé kupují, aby přispěli na dobrou věc, někteří mají i sběratelské záměry. Velký zájem překvapil i samotné autory návrhu. I když je kachlí na stropě zhruba 1700, rozhodli se jich na začátek prodat tisícovku, která je už po necelém týdnu téměř pryč. Zatím tedy pouze symbolicky ve formě certifikátu.

Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme