Na dálnicích platí kupón pro rok 2014, poškozenou známku je možné vyměnit

Ode dneška začíná na dálnicích platit nový dálniční kupón pro rok 2014. Ještě před nalepením musí motoristé odstranit známku pro rok 2013, která přestala včera platit. Při nalepování je potřeba trochu opatrnosti, známka by se jinak mohla zničit. Pokud se tak stane, je možné ji za 70korunový poplatek vyměnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dálníční kupón pro rok 2014

dálníční kupón pro rok 2014 | Foto: Ministerstvo dopravy

Jedním z reklamačních míst pro dálniční kupóny je i hlavní pošta v pražské Jindřišské ulici.

„Řešila jsem asi tři výměny kvůli špatně vyplněnému kupónu. To se stává. Lidé omylem napíšou jinou registrační značku, někteří mají více aut,“ říká u přepážky číslo jedenáct Edita Pešková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výměně dálniční známky natáčela redaktorka Eva Kézrová

Naštěstí stačí mít oba díly kupónu a za 70korunový poplatek je možné dálniční známku vyměnit.

Naopak bezplatná je výměna vadného kupónu, která je možná přímo u prodejce. V tomto případě je problém většinou s přílišnou přilnavostí lepidla.

„Máme případ ze včerejšího dne, kdy pán nemohl slepit dálniční kupón z papírku. Trochu se mu to potrhalo. Proto přišel na poštu a žádal výměnu. Opravdu se to stává. Ročně v řádu tisíců,“ potvrzuje mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Okamžitou výměnu u prodejce můžeme požadovat také v případě krátkodobých dálničních známek, pokud obsluha špatně vyznačí datum platnosti. Naopak výměnu kupónu nemusíme vůbec řešit v případě, že koupíme auto i s dálniční známkou a dostaneme novou registrační značku.

Dálniční známka (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Jánoška

„Známka na automobilu může zůstat, protože došlo k prodeji vozidla i s dálničním kupónem. Je to zaneseno v databázi, ve které si je možné u policie ověřit prodej vozidla,“ uvádí Zbyněk Hořelica ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Trochu jiná je situace s převozní značkou, pokud její číslo vyplníme na dálniční kupón, pak jeho výměna je možná za 70korunový poplatek.

Roční dálniční známka stojí 1500 korun, měsíční 440 korun a desetidenní 310 korun.

Pokud se nalepený dálniční kupón zničí vinou nehody nebo poškození čelního skla, je možné také získat náhradní známku. Ale jen na 312 vybraných pobočkách pošty, jejichž seznam je na internetu. Zároveň musíme doložit, co se se známkou stalo.

„Například při poškození čelního skla se k žádosti přikládá první díl kupónu nalepený na průhledné fólii tak, aby byla viditelná přední i zadní strana kupónu. Pak se potvrdí pravost. K tomu se ještě přikládá malý technický průkaz. My pak kupón vyměníme,“ vysvětluje mluvčí pošty.

Pokud je známka při nehodě úplně zničená, že ji není možné nalepit, pak je nutné přiložit policejní protokol. Důležité je ale v každém případě mít druhý díl kupónu, bez něj na jakoukoli výměnu zapomeňte.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme