Majitelé pozemků na Vidouli chtějí stavět, brání jim vyhláška i místní sdružení

Vlastníci pozemků na pražské Vidouli chtějí stavět. Územní plán jim to ale nedovoluje, lokalita má totiž charakter přírodního parku. Majitelé pozemků se proto dlouhodobě snaží o změnu územního plánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzrostlé stromy ohrožují pacienty. Domov ve Zboží, ústav sociální péče

Vzrostlé stromy ohrožují pacienty. Domov ve Zboží, ústav sociální péče | Foto: Hana Mikulincová

Proti tomu se už několik let staví sdružení Za krajinu kolem nás. Jeho zakladatel František Gemperle upozorňuje na to, že charakter lokality chrání i stavební zákon.

„Ten říká, že pokud se změnou územního plánu mají vymezit nové zastavitelné plochy, tak jedině v případě, že se prokáže, že už nikde jinde volné zastavitelné plochy nejsou. Myslíme, že změny územního plánu jsou vyloučeny,“ tvrdí Gemperle.

Přehrát

00:00 / 00:00

lidé chtějí stavět na Vidouli

Za rekreační charakter Vidoule se staví také místní radnice. Podle slov zastupitele a předsedy komise územního rozvoje Prahy 5 Tomáše Homoly (nezávislý) je funkce pozemků daná územním plánem s označením SO1 a SO3.

„To znamená, že v tomto území nelze stavět nic než to, co by sloužilo rekreaci. Je možné tam postavit třeba cyklostezku,“ říká Homola.

Vlastníci pozemků vydali prohlášení formou tiskové zprávy, kde uvádí, že na pozemcích chtějí postavit víceúčelovou sportovní halu pro cyklisty a in-line bruslení. Plánují ale také postavit rodinné domy. Za majitele hovořil jejich mluvčí Jan Piskáček.

„Záměrem je rozvíjet tyto pozemky, dál je kultivovat. Z jedné poloviny jde o to vytvořit jakousi rekreačně volnočasovou zónu a z druhé umístit nízkopodlažní rodinné domy, ze kterých by ta volnočasová část byla financována. Dokonce se do toho zapojil i Sokol Jinonice, který projekt podporuje,“ uvedl Piskáček.

K zahájení stavby nicméně majitelé potřebují změnu územního plánu.

Podněty k ní musí podat na magistrát hlavního města prostřednictvím městské části Prahy 5. Ta o změně nerozhoduje, pouze se může vyjádřit, jestli se změnou souhlasí nebo nesouhlasí.

Její postoj je ale rezervovaný.

„Rada městské části se k tomu vůbec nevyjádřila. De facto tuto změnu odmítla schválit s tím, že jsme jasně řekli, že toto území má sloužit rekreaci občanů,“ uzavírá zastupitel Homola.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme