Středočeští policisté se učí správně používat defibrilátory, pomáhají jim hlavně u dopravních nehod

Středočeské policii se osvědčily defibrilátory, které jsou součástí některých výjezdových vozidel. Přístroje sloužící k obnovení srdečního rytmu se strážcům zákona mohou hodit zejména u dopravních nehod, ke kterým někdy přijedou dřív než záchranáři. Policisté proto musí základy první pomoci ovládat a zdokonalují se i během pravidelných školení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku získali od města defibrilátor

Policisté v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku získali od města defibrilátor | Foto: Jana Huzilová

Primář kutnohorské záchranné služby Otomar Kušička právě asi patnácti policistům vysvětluje zásady takzvané nepřímé srdeční masáže. Jakési kurzy první pomoci nejsou pro středočeské policisty žádnou novinkou. V posledních letech ale školitelé kladou větší důraz právě i na správné používání defibrilátorů.

Jen na Kutnohorsku mají policisté k dispozici celkem 7 přístrojů sloužících k obnovení srdečního rytmu. Mohou být proto součástí téměř všech výjezdových aut.

„Musí být vybaveni do služby, když už defibrilátory máme. Částečně je sponzorovaly i obecní nebo městské úřady. Kutnohorsko má nejvíc defibrilátorů v rámci Středočeského kraje,“ prozrazuje ředitelka kutnohorské policie Blanka Matějů. Její kolegové použili defibrilátor už čtyřikrát, z toho ve třech případech úspěšně.

„Je to v první řadě významné pro postiženého, protože každá jedna minuta, kdy resuscitace neprobíhá, snižuje jeho šanci na přežití o 7 až 10 procent. Ať už je svědkem kdokoli, tedy i policista, a poskytne první pomoc, tak postiženému skutečně šanci výrazně zvýší, a to je naším cílem,“ říká primář a školitel v jedné osobě Otomar Kušička.

Nejčastěji policisté použijí defibrilátor u dopravní nehody. K bouračkám totiž někdy přijedou dřív než záchranáři. I proto chce mít základy první pomoci pořádně procvičené kutnohorský dopravní policista Martin Zdeněk. „Jsem na školení podruhé. Vždycky je to přínos v tom oživení a dalších cenných radách pana primáře, jak máme dále postupovat,“ vysvětluje policista.

Defibrilátory používají policisté i v dalších částech Středočeského kraje. Třeba minulý týden přístroj hlídka vyndala ze zavazadlového prostoru vozidla při nehodě na plzeňské dálnici D5.

„Postižený mohl profitovat z automatického externího defibrilátoru, který byl ve voze policie. Policie byla tím, kdo byl na místě první a první pomoc velmi kvalifikovaně poskytl. Postižený nehodu přežil a po obnovení oběhu byl transportován do nemocnice,“ říká primář Otomar Kušička.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme