Americký fotbalista je ohromný atlet, říká Jan Dundáček z Prague Black Panthers

V noci vyvrcholil Super Bowl - nejprestižnější liga amerického fotbalu NFL. Vítězství Seattlu sledovaly miliony lidí na celém světě. Zatímco ve Spojených státech je tenhle sport jedním z nepopulárnějších a největších, v českých poměrech patří mezi nejmenší.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Super Bowl - americký fotbal NHL

Super Bowl - americký fotbal NHL | Zdroj: ČTK

„Dostal jsem se k tomu na střední škole, když spolužáci přišli s tím, že se dali na americký fotbal. Byl jsem akorát ve fázi, kdy jsem přecházel ze sportu do sportu a trochu jsem se hledal. Tak jsem si to šel vyzkoušet, ale první rok jsem moc nechápal, co se děje. Pro nováčka je náročné než se naučí všechny pozice a princip hry,“ popisuje svoje začátky jeden z nejlepších českých hráčů Jan Dundáček.

Americký fotbal se pro něj stal postupně vášní a věnuje se mu už dvanáct let.

„Je to amatérský sport. Člověk si musí poskládat priority, práce, přítelkyně, rodina a další koníčky. Náročný to určitě je, ale stojí to za to,“ nelituje svého rozhodnutí hráč týmu Prague Black Panthers, který nastupuje v české i rakouské lize.

Přehrát

00:00 / 00:00

O fungování amerického fotbalu v Čechách si s Janem Dundáčkem povídal Mirko Vasič

Sezóna amerického fotbalu je ale kvůli velké fyzické náročnosti poměrně krátká. „V žádném formátu se to nehraje skrz celý rok. NFL se hraje od září do ledna, my hrajeme od března do června, do července,“ říká Jan Dundáček.

Hráči ale musí trénovat celý rok, mimo sezónu hlavně individuálně, kdy chodí do posilovny a pracují na atletické přípravě zejména na dynamice.

„Americký fotbal je o tom, dostat se z nuly na maximální rychlost, zastavit a opět se rozeběhnout. To znamená, že akce trvá tři až pět vteřin s maximálním výdejem energie a pak máte patnáct vteřin na to, abyste se rozdýchal a mohl to provádět znovu. Tomu je uzpůsobený trénink, který je hodně silový a je potřeba mít svalovou hmotu.“

Amerika má za sebou sportovní událost roku, fotbalový Super Bowl ovládl Seattle

Číst článek

Mít ale jen skvělé tělesné parametry nestačí, hráči se hledají těžko. „Je to problém speciálně ve vztahu k velkým lidem, kteří jsou u amerického fotbalu potřeba. Je potřeba 11 útočníků a dalších 11 lidí do obrany, pak jsou tam ještě special týmy a ty jsou úplně mimo. Do toho má útok i obrana své velké muže, ofenzivní lajnu, defenzivní lajnu a ti se hledají nejhůře,“ vysvětluje Jan Dundáček.

K velkým mužům zároveň dodává: „Ono vám prostě nestačí najít dvoumetrovýho tlustýho chlapa, který váží 150 kilo. To prostě musí být ohromný atlet, jinak to nemá smysl. Když se podíváte na velká těla z NFL, tak tam může hráč vážit 160 kilo, ale pod vrstvou sádla je to prostě atlet, který kdyby všechno poshazoval, tak bude velmi dobrý sprinter.“

Když už máte vhodné typy pro americký fotbal, můžete se věnovat nácviku a taktice hry samotné. V sezóně mají špičkové české týmy dva až tři společné tréninky týdně.

„Už se nevěnují téměř vůbec fyzické přípravě. Je to mentální slaďování playbooku. Což je knížka her, podle které se hraje. Jedenáct lidí na hřišti musí v ten daný moment dělat přesně svojí práci na hřišti tak, aby to fungovalo,“ říká dvojnásobný nejlepší český hráč roku Jan Dundáček.

Mirko Vasić, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme