Hlavní aktéři metanolové kauzy zůstanou ve vazbě, rozhodl zlínský soud

Krajský soud ve Zlíně prodloužil vazbu třem hlavním aktérům metanolové kauzy. Za mřížemi tak zůstanou oba údajní míchači i hlavní distributor otrávené směsi, který jedovatý alkohol podle obžaloby uváděl do oběhu. Soud už obviněným vazbu jednou prodloužil. Za obecné ohrožení jim hrozí až výjimečný trest.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud ve Zlíně - ilustrační fotka

Krajský soud ve Zlíně - ilustrační fotka | Foto: Andrea Kratinová

Ve vazbě tak zůstávají údajný hlavní míchač otráveného alkoholu Rudolf Fian, jeho komplic Tomáš Křepela i distributor toxické směsi Jiří Vacula.

Podle státního zástupce Romana Kafky trvá obava, že by se muži mohli před hrozbou vysokých trestů skrývat.

„Důvod útěkový trvá, to znamená, je reálná hrozba, že by se obžalovaní vyhýbali trestnímu řízení, či by jinak mařili trestní řízení útěkem. Oni jsou dneska v jiné procesní situaci, než ve které byli ještě před několika dny, a hrozba vysokým trestem je daleko reálnější, než jaká byla před podáním obžaloby,“ vysvětluje.

V hlavní, takzvané zlínské větvi, je obžalovaných celkem 31 lidí.

Jeden obviněný z Karvinska už je pravomocně odsouzený - došlo k dohodě o vině a trestu.

„Bolestné se blížilo jednomu stu tisíc korun, dostal trest podmíněný,“ potvrdil státní zástupce Jiří Zemek.

Metanolová aféra začala předloni v září. Dodnes si vyžádala asi pět desítek obětí. Soudní líčení začne ve Zlíně 3. března.

Otravy metylalkoholem | Foto: Český rozhlas

Andrea Kratinová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme