V Londýně začala stávka zaměstnanců metra, problémy přijdou nejspíš až ráno

Největší stávku za poslední 4 roky vyhlásili zaměstnanci londýnského metra. Stávkovat začali kolem 22:30 pražského času. Ke dvoudenní stávce je vyzvali odbory, nelíbí se jim uzavření jízdenkových pokladen a propouštění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlaky londýnského metra v depu

Vlaky londýnského metra v depu | Zdroj: ČTK

Vlaky pod Londýnem se nezastavily hned úderem 21:30. Podle zpravodaje Českého rozhlasu ve Velké Británii Jiřího Hoška dojíždějí zatím podle jízdního řádu. V noci pak stejně jako v Praze metro v Londýně nejezdí.

Jak moc stávka ráno dopravu v Londýně ochromí, zatím není jasné. V hlasování ji podpořilo jen třicet procent členů dvou odborových svazů, které ji vyhlásily, takže všichni jejich členové se do protestu nejspíš nezapojí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krátce po začátky stávky zaměstnanců londýnského metra se přihlásil zpravodaj Čeksého rozhlasu ve Velké Británii Jiří Hošek

Přesto se na stávku londýnský dopravní podnik pečlivě připravuje.

„Spustil velkou logistickou akci, s pomocí nejrůznějších dobrovolníků chce udržet alespoň minimální provoz londýnského metra,“ vysvětlil zpravodaj Jiří Hošek.

V provozu by měly být všechny hlavní linky, budou ale jezdit v dlouhých, až desetiminutových intervalech.

Dopravní podnik nemá nedostatek strojvůdců vlaků, ale personálu na stanicích. Proto bude metro po dobu stávky některé jenom projíždět.

První vlaky navíc vyjedou až v 7:00 ráno britského času.

Zastávka londýnského metra | Foto: Milan Kocourek

„Už teď jsem četl na twitteru, že je prakticky nemožné si na zítra objednat vůz taxislužby,“ doplnil Hošek.

Další stávku odboráři plánují ještě na příští týden. Dohoda obou stan je ale zatím v nedohlednu. Poslední velká stávka londýnského metra v listopadu 2010 ale také nedonutila management dopravního podniku ustoupit.

Kromě zrušení jízdenkových pokladen a propuštění několika stovek lidí navíc ještě plánuje, že od roku 2015 by londýnské metro mohlo alespoň o víkendu jezdit 24 hodin denně.

V Londýně začala stávka zaměstnanců metra | Foto: Jiří Hošek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme