Rozsudek v kauze údajného pletichaření při rekonstrukci studentských kolejí v Liberci zatím nepadl

Okresní soud v Liberci se dnes už počtvrté vrátil k projednávání kauzy údajného pletichaření při rekonstrukci vysokoškolských kolejí v Harcově. Pletichy při veřejné soutěži se podle obžaloby dopustili bývalý rektor univerzity Vojtěch Konopa a spolumajitel firmy Investing CZ Josef Nadrchal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Soud se zabývá možnou pletichou při zadávání zakázky na nábytek. Konkrétně nábytku, kterým se vybavovaly zrekonstruované vysokoškolské koleje v libereckém Harcově.

Koleje se kompletně rekonstruovaly pro účely mistrovství světa v klasickém lyžování, během šampionátu na nich bydlely tři tisícovky sportovců. A nově zrekonstruované koleje po mistrovství začaly zase sloužit studentům.

Během rekonstrukce v roce 2007 se ale ukázalo, že v původním plánu se počítá jen s třetinou nábytku, a tak se musel narychlo shánět, dokupovat a montovat nábytek nový.

A právě obžalovaní - stavař Josef Nadrchal a bývalý rektor Vojtěch Konopa měli touto zakázku pověřit firmu Syner. Obžaloba to považuje za pletichu, zvýhodňování Syneru a za kroky, které měli vést k osobnímu obohacení obžalovaných.

Času do šampionátu bylo málo

Dnes se k soudu dostavila majitelka firmy, která nábytek na koleje dodávala. A také nezávislý znalec v oboru ekonomie. Oba se před soudem vyjádřili v tom smyslu, že zadat zakázku na dodání nábytku firmě Syner bylo v podstatě jedinou možností, protože Syner dělal na kolejích rekonstrukci a nepustil by na stavbu z bezpečnostních důvodů jiné lidi než svoje.

Nábytek se instaloval během stavby, narychlo, aby se všechno stihlo do šampionátu a hlavně včas proto, aby se nemusela vracet dotace ve výši 230 milionů korun, kterou měla Technická univerzita na opravy kolejí.

S výpovědí svědků se ale neztotožnila státní zástupkyně, která má za to, že zakázku, byť na poslední chvíli, nelze řešit nezákonně, tedy bez veřejné soutěže.

Shledává proto oba obžalované vinnými - a navrhuje dvouleté tresty odnětí svobody s podmínečným odkladem na tři roky. Soud ale zatím konečný verdikt nevyřknul.

Přestože dnes zazněly závěrečné shrnující řeči jak státní zástupkyně, tak obou obhájců i samotných obžalovaných, soud se rozhodl ponechat si ještě nějakou dobu, než vyřkne konečný verdikt.

Rozsudek má padnout zítra dopoledne.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme