Ve štábu ukrajinské opozice v Kyjevě vybuchla nálož. Těžce zranila demonstranta

Exploze v kyjevském sídle ukrajinských odborů, které je obsazeno protivládními demonstranty, dnes vážně zranila nejméně jednu osobu. Nálož byla podle agentury Interfax ukryta v balíku s nápisem léky. Aktivovalo ji otevření víka krabice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v Kyjevě, u stadionu Dynama Kyjev

Protesty v Kyjevě, u stadionu Dynama Kyjev | Foto: Filip Jandourek

Při rozbalení balíku přišel jeden z opozičních aktivistů o zápěstí a oko. V bezvědomí byl převezen na jednotku intenzivní péče. Novináři uvedli, že byl zraněn ještě další muž, policie ale informaci nepotvrdila.

Mluvčí opozičních aktivistů Anatolij Vedmiď prohlásil, že balík přinesly do budovy neznámé osoby. Podle něj šlo o provokaci.

Policie se podle očitých svědků nemůže dostat k ohledání místa exploze, objekt na Náměstí nezávislosti totiž blokuje opoziční ostraha. Protivládní aktivisté prohlašují, že policistům – jakožto ochráncům státní moci – nedůvěřují. Incident prý opozice vyšetřuje sama.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo v Kyjevě události sleduje odborník na Ukrajinu Václav Rambousek

„Policii samozřejmě naprosto nevěří. Nevěří jí její úmysly ani to, že tu budovu potom zase opustí,“ potvrzuje odborník na Ukrajinu Václav Rambousek. Podle něj vyvolal útok jen malou odezvu a místní média mu věnují minimální pozornost.

K výbuchu došlo v pátém patře Domu odborových svazů, který má ukrajinská opozice pronajatý pro své potřeby. Budova slouží jako provizorní opoziční štáb i příležitostná noclehárna. Uvnitř jsou kanceláře, jídelna, sklady, jednací místnosti nebo tiskové centrum.

V době tuhých mrazů, které v minulých týdnech sužovaly Kyjev, se do objektu chodili lidé ohřát. Příznivci demonstrantů pak do odborové centrály přinášejí dary, například právě balíky s léky.

Ukrajinský exministr Lucenko je stíhaný za pokus o převrat, hrozí mu 15 let

Číst článek

Opozice hodlá napříště prověřovat všechny zásilky, které do objektů obsazených demonstranty dorazí. Na kontrolu balíků prý mají zařízení i odborníky. Kromě odborové centrály drží demonstranti například také kyjevskou radnici.

Protivládní demonstrace na Ukrajině vypukly na konci listopadu loňského roku kvůli tomu, že prezident Viktor Janukovyč nepodepsal asociační dohodu s Evropskou unií. Opozice se tak obává příklonu země k sousednímu Rusku. Požaduje rezignaci prezidenta a předčasné volby. Janukovyč to odmítá.

Protesty na Ukrajině | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Martin Dorazín, ČTK, krw, Tea Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme